Атмосферни влияния върху зъбите

Атмосферни влияния върху зъбите

1.Твърде студено или горещо време
Зъбите са свикнали с нормалните ни телесни температури, така че когато се сблъскат с нещо по-горещо или по-студено, което консумират, те могат да изпитат проблеми, които да причинят силна болка или поне леко дразнене. Проблемът с чувствителността на зъбите не се свежда единствено до това дали консумирате твърде топли или прекалено студени напитки, сладки или кисели храни. Понякога други неща, като студен въздух също могат да повлияват на това. За да се лекуват изтръпванията, които усещате е важно да се открие първопричината за тях, за да се предложи подходящо и адекватно лечение от страна на Вашия стоматолог. Зъбите са порести и чувствителни по природа. Въпреки това те трябва да могат да издържат на студ или жега. Студеният въздух, вдишван през отворена уста, може да доведе до свиване на зъбите и да позволи на въздуха да докосне открити чувствителни зони, особено по линията на венците. След като зъбите се свият от излагане на студен въздух, те ще се разширят отново, след като устата Ви бъде затворена. С течение на времето тези разширения и контракции могат да причинят пукнатини в зъбите Ви (научете повече на „Проблемът с пукнатините по зъбите"). Често хората са склонни да стискат челюстта си, докато се напрягат, опитвайки се да запазят топлината в организма си в студеното време, което също причинява проблеми с ерозията на челюстта и зъбите, които могат да излъчват и болка в зъбите.

2.Замърсеният въздух
Въздух съдържа някои опасни вещества, които не само засягат белите ни дробове, но и може да увредят зъбите ни. Освен това има и други видове замърсяване, които могат да повлияят на здравето им. Един от най-често срещаните видове замърсяване на въздуха, който може да повлияе на зъбите Ви, е наличието на киселина във въздуха. Образуването му се формира от различни промишлени процеси, отработени газове, въглища, нефт и газ, дейността на автомобилите... Киселината във въздуха може да ерозира зъбите Ви по същия начин, както киселината, секретирана от бактериите в устната Ви кухина. Всичко това зависи от нивата на замърсяване в локацията, в която се намирате. Друг замърсител на околната среда, който може да повлияе на Вашите зъби, е наличието на тежки метали в околната среда. Те могат да бъдат във въздуха или да бъдат открити във вода, храна или други източници. Металната амалгама също е друг източник на излагане на тежки метали. Въпреки че тежките метали в амалгамите не са вредни за зъбите, те могат да увредят тялото Ви, ако бъдат активизирани чрез енергично дъвчене, смилане на зъби или с времето. Проучванията показват, че хората в райони с високи нива на замърсяване с тежки метали имат значителни увреждания на зъбите си в резултат. Металите водят до загрубяване на повърхността на зъбите, което ги прави по-податливи на гниене от бактерии. Въпреки че флуоридът се въвежда в някои водни запаси за неговия защитен ефект върху зъбния емайл, твърде много флуорид може да доведе до увреждане на зъбите и костите. Излагането на флуориди най-често идва чрез питейна вода, но някои въглища съдържат високи нива на флуор, което може да доведе до допълнително излагане. Децата са най-податливи на отравяне с флуор. Това може да доведе до непрозрачни бели лезии по техните зъби при ниски нива, а при по-високи нива може да доведе до обезцветени и увредени зъби. Затова пастите, които използват в ранна детска възраст са без наличие на флуор.

3.Надморска височина
Тялото реагира на промените в налягането по различен начин. Ако някога сте се гмуркали, може да сте усетили увеличаване на натиска върху цялото си тяло, докато се гмуркате. По същия начин, когато сте в самолет и височината на самолета се увеличава, може да почувствате подобно увеличение на това усещане за натиск. Тъй като натискът върху тялото Ви се променя, може да почувствате това, което е известно като баротравми. Тялото е пълно с въздушни джобове, които могат да усетят въздействието на атмосферното налягане. Зъбите, които имат въздушен джоб под пломба или неизвестен кариес, са податливи на притискане. Зъбоболът се влошава от по-високи височини и обикновено е придружен от вече съществуващ дентален проблем. Болката може да бъде пронизваща, остра или усещане за натиск в зъба. Може никога преди да не сте изпитвали дискомфорта, когато той се появи изведнъж. Ако въздухът попадне вътре в пломбата, този въздух ще се разшири, което след това оказва натиск върху зъба. Подобно неудобно усещане може да се появи в зъб, който има кариес, абсцес или поради пукнатина в зъба. Ако страдате от зъбобол, който се появява при промяна на надморската височина, консултирайте се с Вашия дентален специалист, за да разберете основната причина.

4.Промени в атмосферното налягане на въздух
Няколко физиологични и патологични явления засягат индивидите по време на полет или гмуркане. Бародонталгията е болка в устата, която се предизвиква при промени в атмосферното налягане. Тази проява може да се класифицира като директна или непряка болка. В повечето случаи директната болка се причинява от влошаване на вече съществуващо орално заболяване, докато източникът на непряката болка е външна лицева баротравма. Тези две прояви могат да доведат до намаляване на качеството на живот и да застрашат безопасността на полет или гмуркане.

Най-добрият начин да предпазите зъбите си от увреждане е като се грижите за тях и посещавате редовно Вашия дентален специалист. Освен това редовното посещение в стоматологичния кабинет е необходимо, за да се прецени има ли нужда от евентуални манипулации на Вашите зъби и венци. Редовните дейности, свързани с устната хигиена, ще спомогнат за това да имате по-малко сериозни проблеми. Въпреки ежедневните усилия за здрави зъби и красива усмивка е важно да посещавате Вашия зъболекар, който може да открие наченки на някои заболявания, които не могат да се забележат с просто око. 

Освен всичко това може да се предпазите от различните атмосферни влияния по следните начини:

  • Един прост начин да избегнете болка в зъбите от излагане на студен въздух е да дишате през носа си колкото е възможно повече, когато сте навън. Студеният въздух ще навреди на зъбите Ви, ако са изложени дори за кратки периоди от време, но след като затворите устата си и покриете зъбите си с устни и накарате слюнката ви да циркулира в устата, болката трябва да отстъпи. Ако усещането за студ или болката остане за известно време, обикновено по-дълго от три дни, има голяма вероятност зъбите ви да бъдат компрометирани по някакъв друг начин.
  • В дните с високо замърсяване ограничете времето си навън и се уверете, че не дишате през устата.
  • За да избегнете получаването на твърде много флуорид, уверете се, че Вие ​​и Вашите деца не поглъщате паста за зъби с флуорид.


При проблеми с устната кухина потърсете нашите дентални специалисти от City Dent. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ги зададете.

Възпаление на венците – причини, симптоми, лечение
Зъбни импланти - митове и реалност