Кога да заведете детето си на зъболекар за пръв път?

Детски зъболекар Пазарджик

Колкото и уверени да се чувствате за хигиената и профилактиката на Вашите зъби, несъмнено възникват въпроси относно оралното здраве на Вашето дете. В тази статия ще Ви дадем насоки за грижата за устната кухина на Вашето дете още от ранна детска възраст.

Несъмнено всеки е чувал, че когато се появи първото зъбче на Вашето бебе (около 7-ми – 8-ми месец), е необходимо да започнете да го миете редовно и да насрочите преглед с дентален специалист. Много е важно обаче да обърнете внимание и ако забележите необичайни признаци в устата на детето Ви като бели петна, нарушения в тъканта или кървене, да се свържете със стоматолога, на когото искате да поверите грижите за устната хигиена на Вашето малко съкровище. Кариесите засягат и най-малките деца. Когато се открие в ранно развитие, зъболекарят ще може да го диагностицира своевременно и да лекува ефективно. Това ще спомогне за възпитанието на подрастващите от малки да се грижат за здравата усмивка, която да имат цял живот. Детският специалист освен да провери за кариес, ще прегледа за наранявания и други проблеми по време на Вашето посещение и ще може да проследи промените в устата на Вашия наследник с напредването на възрастта.

Пред един родител стоят 3 важни въпроса, на които да обърне внимание:

1.Избор на детски зъболекар

Вие може да имате прекрасен професионалист дентален специалист, но е много важно Вашето дете да посещава детски зъболекар. Ако Вашият стоматолог е специализирал в детска стоматология и има опит и практика с деца, това е чудесно съчетание. Детските зъболекари са специализирани в лечението на деца с малки уста и са благоразположени, умеят и знаят как да направят едно плашещо преживяване за някои деца много забавно. Важно е стоматологичното оборудване да бъде снабдено със специални размери за детската уста. Интериорът на кабинета и декорациите е необходимо да бъдат съобразени с детския вкус, по начин, че да ги ангажират и децата да възприемат положително и уверено посещението си на зъболекар. Когато посещението при детския дентален специалист представлява по категоричен начин едно чудесно преживяване за Вашето дете, то всеки път ще се връща с радост в кабинета.

Денталните специалисти от клиника City Dent имат ежедневна практика с деца и се грижат за тяхната красива и бяла усмивка. Доверете се и Вие като запазите директно час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашия телефон: +359 893 020 920.

2.Как да се подготвим за първото посещение на зъболекаря на Вашето бебе?

Още преди появата на първото зъбче е необходимо да даваме водичка на бебето след кърмене или хранене с адаптирано мляко, за да изплаква добре устата от остатъците от храна. При появата на първото зъбче трябва да започнем да почистваме зъбчето на детето със специална четка за бебешки зъбки, която може да намерите в аптеките и специализираните детски магазини. Също така има специални пасти за зъбите на Вашето бебе, които не съдържат флуор. Виждане на специалистите е, че флуорът при малките деца може да причини т.нар. флуороза. Тя може да породи петна по зъбите, обезцветяване, а при по-тежки случаи се наблюдават дупки по зъбите. Наличието на ежедневно почистване на зъбките, ще създаде рутина на Вашето дете и ще му помогне да изгради култура и хигиена за устната кухина, която ще му бъде полезна за цял живот.

Други полезни съвети за първото посещение на Вашето бебе са, че може да го подготвите посредством игри и кратки филмчета, насочени на такава тематика, за да придобие представа за това предстоящо ново преживяване; да подготвите документите за посещение предварително, за да не го правите по време на самото посещение и това да Ви отнеме от времето и вниманието; да помислите и опишете въпроси, които бихте искали да зададете на денталния специалист, както и да подготвите тефтерче, в което да запишете важни негови препоръки.

3.Какво да очаквате, когато заведете бебето си на зъболекар?

По време на първото посещение на Вашето бебе Вие ​​ще бъдете в стаята с него. Може да се наложи стоматологът да Ви помоли да му съдействате, като детето седне в скута Ви, за да направи изживяването по-спокойно и пълноценно за детето. Това при условие, че то не желае и отказва да седне самостоятелно. Специалистът ще извърши рутинен преглед, като обследва изникналите зъбчета и провери венците, челюстта и захапката на детето Ви и ще потърси за евентуални проблеми, които могат да му подскажат, че биха повлияли на зъбите или говора и речта. След това ще почисти внимателно зъбите и венците му, давайки съвети за оралната хигиена у дома. Обикновено зъболекарят ще препоръча да водите детето Ви на преглед на всеки 6 месеца, но имайте предвид, че ще се съобрази с индивидуалните му нужди.

Много е важно Вие като родител също да сте спокойни относно посещението при денталния специалист. Детето усеща винаги Вашите тревоги, дори и да не ги изказвате гласно. Затова предайте Вашата увереност и сигурност на Вашето дете, за да може то да се почувства по същия начин. А ако се притеснявате, че няма да се справите с това, помолете бащата, баба, дядо или друг близък на детето да е до него в този момент.

Как диабетът влияе върху здравето на зъбите и венц...
3D Рентген Xray - Дентална клиника City Dent