Екстракция на зъби

Екстракция на зъби

Най-добрият вариант е зъбите да могат да се лекуват и със сигурност всеки един дентален специалист се опитва да запази зъба. Обаче в случаи на влошаване, когато дълго време лечението е пренебрегвано, е възможно да се наложи премахването на зъб.

Понякога поради по-значителни кариеси или инфекцията се налага това да се приложи. Друг случай е при пациенти с брекети, които също могат да се нуждаят от премахване на един или два зъба, за да осигурят място за останалите си. Освен това тези, които са подложени на химиотерапия или им предстои трансплантация на органи, може да се нуждаят от отстраняване на зъби по начин, че да поддържат добра орална хигиена. При всички положения един специалист първо ще мисли как може да излекува зъба, но ако това е невъзможно вече и не остава друго, решението е екстракция. Тя се извършва от зъболекар или орален хирург и е сравнително бърза амбулаторна процедура с локална, обща, интравенозна анестезия или в комбинация. Премахването на видими зъби е просто екстракция. Зъбите, които са счупени, под повърхността или засегнати, изискват по-ангажирана и сложна процедура.

Подготовката за изваждането на зъб продължава в няколко стъпки. Преди да насрочи процедурата, Вашият зъболекар ще направи или ще изиска рентгенова снимка на зъба. Не пропускайте да споделите на лекуващия за Вашите заболявания, всички лекарства, които приемате, както и за витамини, добавки и лекарства без рецепта. Задължително разкажете, ако скоро сте преминали през друго лечение, с какво са Ви лекували. Много е важно Вашият дентален специалист да знае, ако имате някое от следните състояния: вроден порок на сърцето, диабет, чернодробно заболяване, заболяване на щитовидната жлеза, бъбречно заболяване, хипертония, изкуствена става, увредени сърдечни клапи, заболяване на надбъбречната жлеза, нарушена имунна система, анамнеза за бактериален ендокардит.

Вашият зъболекар при всички положение ще иска да се увери, че здравословното Ви състояние е стабилно, преди да Ви подложи на екстракция на зъб. Като допълнителна мярка е възможно да Ви бъдат предписани антибиотици в дните преди процедурата, ако имате инфекция или отслабена имунна система, притежавате специфично медицинско състояние или се очаква операцията да бъде продължителна.

Полезно е да вземете под внимание препоръките на зъболекаря в деня на изваждането на зъба, за да осигурите качествено лечение. Той би могъл да Ви препоръча да не консумирате храна и напитки и да не пушете, ако сте пушач за определен период (6-8 часа) преди операцията. Важно е да споменете на лекуващия, ако се съмнявате в настинка или друго неразположение на тялото като гадене или повръщане, за да прецени той самия дали да пренасрочи екстракцията или да изиска различна анестезия. Хубаво би било да помислите за някой близък, който да Ви придружи и накрая съпроводи до Вашия дом.

Изваждането на зъб се случва без или със хирургична намеса в зависимост от това колко е засегнат той. При по-обикновените случаи ще получите локална упойка, която обезболява зоната около зъба Ви, така че ще усетите само натиск, а не болка по време на процедурата. След това зъболекарят използва инструмент, за да разхлаби зъба и форцепс, за да го премахне. При хирургичната намеса, вероятно ще получите локална и интравенозна анестезия. Може да получите и обща анестезия, в зависимост от медицински състояния. С обща анестезия ще останете в безсъзнание по време на процедурата.

Рисковете, които крие изваждане на зъб са свързани с образуване на кръвен съсирек в гнездото - дупката в костта, където е изваден зъбът. Въпреки това, ако кръвният съсирек не се образува или се измести, костта вътре в гнездото може да бъде оголена и да се образува т.нар. "сухо гнездо". Ако това се случи, зъболекарят ще защити зоната, като постави върху нея успокояваща превръзка за няколко дни. През това време ще се образува нов съсирек.

Други рискове включват: кървене, което продължава повече от 12 часа, силна треска и втрисане, сигнализиращи за инфекция, гадене или повръщане, кашлица, болка в гърдите и задух, подуване и зачервяване на мястото на операцията. Обезателно се свържете се с Вашия зъболекар, ако почувствате някой от тези симптоми.

Обикновено периодът на възстановяване след екстракцията на зъб отнема няколко дни. Следните стъпки помагат да се гарантира, че възстановяването ви протича правилно.

  • Нанесете пакет с лед върху бузата си непосредствено след процедурата, за да намалите отока. Използвайте всеки път за 10 минути.
  • След като зъболекарят постави марля върху засегнатата област, захапете, за да намалите кървенето и да подпомогнете за образуването на съсирек. Оставете марлята за три до четири часа или докато подложката се напои с кръв.
  • Вземете всякакви лекарства, както е предписано, включително болкоуспокояващи без рецепта.
  • Почивайте и се отпуснете през първите 24 часа. Не влизайте веднага в обичайната си рутина на следващия ден.
  • Не пушете.
  • Не изплаквайте 24 часа след изваждане на зъба и плюйте само внимателно.
  • Използвайте възглавници, за да подпрете главата си, когато лежите.
  • Почистете зъбите си с четка и конец, както обикновено, но избягвайте мястото на екстракция.
  • В деня след процедурата яжте меки храни, като кисело мляко, пюре и др. Докато се лекувате през следващите няколко дни, можете бавно да въвеждате отново други храни в режима си.
  • След 24 часа изплакнете устата си по указания от зъболекаря начин.

Ако изпитвате болка, която не изчезва след няколко дни или признаци на инфекция - включително треска, болка и гной или дренаж от разреза - уговорете час, за да видите Вашия зъболекар възможно най-скоро. Доверете се на нашите стоматолози от City Dent. Можете да запазите час на https://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.

Ако изпитвате болка, която не изчезва след няколко дни или признаци на инфекция - включително треска, болка и гной или дренаж от разреза - уговорете час, за да видите Вашия зъболекар възможно най-скоро. Доверете се на нашите стоматолози от City Dent. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.

Завършен курс на лечение с брекети на Р. Костурков...
Дентална рентгенова лаборатория в CityDent