Заболявания на венците и връзката със сърдечно-съдови заболявания

Заболявания на венците и връзката със сърдечно-съдови заболявания

Инфекциите в устната кухина причинява увреждане и възпаление на венците и челюстта. Една от най-леките форми на възпаление при венците се нарича гингивит, който ако не се лекува се усложнява до образуването на т.нар. пародонтит.

Oбикновено възникват от лоша хигиена на зъбите за продължителен период от време, тъй като позволява на бактериите да се настанят между венците и зъбите, където те виреят и се развиват свободно. Ето защо е важна ежедневната профилактика за зъбите и регулярното посещение на денталната клиника, чийто специалист там  професионално ще отстрани излишните остатъци, натрупани по и между зъбите, така че устната Ви кухина да бъде в отлично състояние и здраве. Като причина за възпалението на венците е натрупването на зъбен камък, който затруднява почистването на зъбите, което още повече улеснява бактериите да нахлуят в областта около зъбите и венците. Тютюнопушенето също е сред най-значимите рискови фактори за заболяване на венците. Други фактори, които също могат да допринесат за възпаление на венците, са диабет, хормонални промени при жените, като тези по време на бременност, генетика, стрес, криви зъби, лекарства, които забавят слюноотделянето, имунодефицит. В определени случаи орални устройства като протези или мостове, които не пасват достатъчно добре, или дефектни зъбни пломби, също могат да допринесат за това.

При наблюдения и извършени медицински проучвания през последните години се наблюдава корелация между хората с влошено орално здраве и имащи по-високи нива на сърдечно-съдови заболявания и състояния като инфаркт или инсулт. Установено е, че бактериите, които заразяват венците и причиняват различни заболявания се придвижват към кръвоносните съдове на други места в тялото, където причиняват възпаление и увреждане на кръвоносните съдове. Това може да причини кръвни съсиреци, инфаркт и инсулт.

Възможно е да няма пряка връзка между заболяването на венците и сърдечно-съдовите заболявания и причината да се корени в трети фактор – тютюнопушенето. Повече за това може да прочетете в статията „Какви са ефектите на тютюнопушенето върху зъбите“. Възможна причина е също всичко това, за което говорим да се свежда до генетичните особености на хора, които са по-склонни да имат лошо орално здраве и сърдечни заболявания.

Едно е ясно – необходима е ежедневна грижа за зъбите, редовно посещения при зъболекаря, за да намалим ефекта от негативни последици върху здравето ни. Вече говорихме по темата, че връзката между лошото орално здраве и цялостното здраве не се ограничава единствено до сърдечно-съдовите заболявания, а и ред други такива. Здравето на устната кухина влияе върху общото здраве на организма. Чрез него може да се прогнозира за евентуални проблеми и с други органи на тялото. В устата на човек живеят бактерии, повечето, от които са безобидни. Но Вашата уста е вход към храносмилателните и дихателните Ви пътища и някои от тези бактерии могат да причинят заболяване.

В „7 начина да защитите зъбите си“ Ви предоставихме начините, чрез които да се грижите за зъбите си в ежедневието и това да Ви помогне да се грижите за общото Ви здравословно състояние. Ежедневната орална хигиена благоприятства за правилното и методично поддържане на зъбите: миенето на зъби поне два пъти на ден в продължение на две минути всеки път, използването на четка с мек косъм и паста за зъби с флуор, почистване с конец, изплакване с антибактериална вода за уста за премахване на остатъците от храна, здравословен хранителен режим и избягване на сладки и напитки, регулярна смяна на четката си за зъби (на всеки три до четири месеца или по-рано, ако косъмчетата са разпръснати или износени), планирането на  редовни стоматологични прегледи и почистване на зъбен камък поне 2 пъти в годината, избягване употребата на тютюн и други нездравословни навици. Грижата за Вашето орално здраве е инвестиция в цялостното Ви здраве. Ако искате да подобрите здравето не само на зъбите си, но и на целия Ви организъм, бъдете постоянни в рутинните действия за грижа за зъбите и посещавайте поне на 6 месеца Вашия дентален специалист.

Симптомите на инфекция на венците могат да варират в зависимост от това колко напреднала е тя и къде е нейното местоположение. Възпалението е признак на цялостно лошо орално здраве и заболяване на венците. Следете за симптоми, за да планирате посещения при Вашия дентален специалист и да не позволявате здравето Ви да се влоши. Най-леката форма на заболяване на венците е т.нар. гингивит, което обикновено се предотвратява чрез добра устна хигиена. За симптоми се приемат червените и подпухнали венци, които могат лесно да кървят, например когато човек си мие зъбите, болка при дъвчене, изплюване на кръв след измиване на зъбите, розов оттенък на пастата за зъби след като изплюете, чувствителни зъби, разхлабени зъби, лош дъх, който не изчезва, отдръпване на венците, отделяне на гной в устата, промени в дъвченето.

Добре е да отбележим, че предотвратяването на влошаване на оралното здраве в напреднала възраст може да бъде от решаващо значение за оцеляването. Недоброто здраве на устната кухина включва загуба на зъби, пародонтоза, сухота в устата и други. По-доброто здраве на Вашите зъби и венци може да удължи живота Ви и да намали възможните други заболявания на Вашия организъм.

Кой обаче е изложен на най-голям риск от поява на сърдечно-съдови заболявания вследствие проблеми с устната кухина? Пациентите с хронични заболявания на венците като гингивит или напреднало пародонтално заболяване имат най-висок риск от сърдечно заболяване, причинено от лошо орално здраве, особено ако то остане недиагностицирано и неконтролирано. Бактериите, които са свързани с инфекцията на венците, са в устата и могат да навлязат в кръвния поток, където се прикрепят към кръвоносните съдове и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Дори и да нямате забележимо възпаление на венците обаче, неадекватната орална хигиена и натрупаната плака ви излагат на риск от заболяване на венците.

Важно е инфекцията на венците да се лекува своевременно, за да се избегнат усложнения. Хората могат да предприемат стъпки за предотвратяването им, като практикуват добра устна хигиена и избягват тютюнопушене. Посещението при зъболекар за редовни прегледи също е важно, за да се възпрепятства инфекцията. Ранната диагноза и лечение помагат за предотвратяване на усложнения, като загуба на зъби или тъкани. Доверете се на нашите специалисти от City Dent за добро здраве на устната кухина и красива бяла усмивка. Обадете се още сега на нашата директна линия +359 893 020 920 или запазете час на http://www.zapregled.com/v2/

Завършен курс на лечение с брекети на Р. Костурков...
Зъбите по време на бременност