Защо да посетите зъболекар?

Защо да посетите зъболекар?

Стоматологичните прегледи са важна част от вашето здраве

Може да мислите, че при зъболекарските прегледи става въпрос за почистване на зъбите. Но вашият зъболекар прави много повече от това да полира вашите зъбки, когато го посетите. Редовните посещения на зъболекар са важни, защото позволяват на вашия зъболекар да:

Открийте кариесите много по-рано. Вашият зъболекар изследва зъбите ви, за да открие кухини, докато те все още са незначителни. Колкото по-рано ги хванете, толкова по-безболезнени и по-евтини за лечение са те.

Хванете заболяване на венците рано. Много хора с заболяване на венците дори не осъзнават, че го имат.

Открийте рак на устната фаза в ранен стадий. Вашият зъболекар може да провери устата ви за признаци на рак на устната кухина. Това е особено важно, ако пушите или използвате тютюн.

Проверете вашите пломбички. Вашият зъболекар ще изследва вашите пломби, за да се увери, че са сигурни, и ще открие такива с вторичен кариес.

Хванете сухота в устата или лош дъх. Вашият зъболекар може да хване и лекува орални състояния, които причиняват сухота в устата или лош дъх.

Прегледайте устната си хигиена. Вашият зъболекар и хигиенист може да ви помогне да изградите и поддържате добри навици за хигиена на зъбите.

Защитете цялостното си здраве. Изследванията свързват заболяването на венците със сърдечните заболявания и диабета
Защитете здравето на устната кухина на вашето семейство. Децата също се нуждаят от зъболекарска помощ. Кариесът на зъбите е едно от най-често срещаните хронични инфекциозни заболявания сред децата
Има два вида проблеми със зъбите
Проблемите със зъбите обикновено попадат в една от двете категории: кариес на зъбите и заболяване на венците. Вашият зъболекар може да ви помогне да се преборите и с двата проблема. Прочетете, за да научите повече.

Кариес. Кариесът на зъбите е разрушаването на зъбния емайл. Случва се, когато храни, съдържащи въглехидрати (захари и нишесте), полепват по зъбите. Бактериите, които живеят в устата, процъфтяват на тези храни. Те произвеждат киселини, които могат да унищожат зъбния емайл и да доведат до кариес. Кариесът на зъбите може да се случи на всяка възраст.
Заболяване на венците. Болестта на венците (пародонта) е хронична бактериална инфекция, която засяга венците и костите, поддържащи зъбите. Гингивитът е по-лека форма на заболяване на венците, която засяга само венците. Но гингивитът може да доведе до по-сериозна, деструктивна форма на заболяване на венците, наречено пародонтоза.
Защо децата се нуждаят от зъболекарска помощ?
Детската грижа за зъбите също е много важна. Знаеше ли:

42% от две до 11-годишни деца имат поне един кариес или две пломби
23% от две до 11-годишни деца имат нелекувани по два кариеса

21% от шест до 11-годишните деца имат кариеси и на постоянните си зъби 

Алайнери - невидимите бреки, за една красива усмив...
Завършен курс на лечение с брекети на Р. Костурков...