Зъбите по време на бременност

Зъбите по време на бременност

Зъбите по време на бременност - полезна инофмрация.

По време на бременност, а и след това организмът на мама изисква специални грижи и голямо ударение върху здравословното хранене. Много често бременните забравят, че трябва да се грижат и за себе си, а не само за здравето на бебето.

В противен случай често се налага след раждане да се правят специални изследвания, процедури и да се вземат спешни мерки.

Това важи с най-голяма сила за зъбите на бременните, които често страдат от недостиг на калций. Най-често през деветте месеца забравяме, че трябва да лекуваме зъбите си, а тези, които не могат без упойки изобщо не стъпват в кабинета на зъболекаря. Важно е да отидеш на профилактичен преглед преди да забременееш, ако разбира се планираш бъдещото дете. В случай, че си изненадана от бременността, не отлагай посещението, колкото и да ти е неприятно. Колкото повече отлагаш, толкова по-трудно ще се решиш на лечение, а проблемите ще се задълбочат.

За пример мога да дам моят зъболекар, който ми направи план за посещения – след двадесет и петата седмица, един месец преди раждане и три месеца след раждане. След това обясни и логиката на графика:

На шестия месец от бременността, ако са налице проблеми, зъбите могат да се лекуват с минимални щадящи количества обезболяващи, като не се рискува здравето на детето. Разбира се, става въпрос за най-модерното поколение медикаменти. А най-добре е да се мине и без тях.

Месец преди раждане – за профилактична проверка, дали лечението е дало резултат и дали не са налице нови проблеми. Специално третиране на зъбите и емайла, за да се предпазят от разрушения от липсата на калций. Почистване на зъбния камък, който способства за появата на кариеси и разрушава постепенно зъбите.

Три или четири месеца след раждане – често, не е задължително разбира се, но се случва проблемите със зъбите след раждане да ескалират. Кърменето също дава известно отражение, тъй като от организма на мама се извеждат определени количества калций и други полезни вещества. Въпреки, че и това не е фатално, тъй като съобразно нуждите на кърмачето, организмът изработва тези вещества допълнително.

Не забравяй, че много видове съвременни обезболяващи не пречат на лактацията. Важното е да се консултираш с опитен зъболекар, който следи новостите. Попитай специално за обезболяващите, които ползва. Може да поискаш мнение за тях от друг зъболекар или да провериш в интернет. Другият вариант е да изцедиш няколко дози кърма, след което да отидеш спокойно на зъболекар. Той ще ти каже времето на действие на веществото, обикновено до няколко часа в организма не остават следи и можеш спокойно да продължиш с кърменето.

Основната причина по време на бременност, а и след това за появата на кариеси и други стоматологични проблеми е недостатъка на калций. Той е нужен за строежа на костната система на бебето, а след това за лактацията.
Важното е да знаеш обаче, че по време на бременност не е препоръчително да вземаш хранителни добавки и специални витамини с калций, тъй като това ще доведе до преждевременно втвърдяване на костите и на черепа на плода. А след раждане пък поемането на таблетки с калций спомага за преждевременното затваряне на фонтанелата, което също е вредно и може да доведе до травми, до повишаване на вътречерепното налягане и други проблеми.
Изходът е да си набавяш ценният елемент по естествен път чрез храната. Така няма опасност да превишиш дозите или да поемеш излишни количества химия, която неизменно върви с готовите витамини по аптеките.

Интраорални скенери и техните предимства
Damon Ultima брекети - бърза и прецизна система