Зъбни импланти - митове и реалност

Зъбни импланти - митове и реалност

Ако поради една или друга причина в устната кухина ви липсва зъб или може би не съществува възможно лечение за спасяването на такъв, по всяка вероятност вече сте чули за зъбния имплант като за решение на проблема. В действителност, зъбните импланти представляват една от най-големите успешни иновации в съвременната стоматология с реално и значимо влияние не само върху здравата и красива усмивка, но и върху качеството ни на живот. 

Но вие може би сте чували всичко това. Няма да е странно обаче и ако сте чували, че поставянето на имплант е страшна и болезнена процедура, както и че е подходяща само за хора в напреднала възраст. Това е много малка част от митовете, които и до ден днешен битува в областта на имплантологията. Някои звучат невероятно – като част от сценарий за научно-фантастичен филм (не, в зъбния имплант няма чипове) – а други дори комично. При всички случаи обаче митовете объркват пациентите. Поради това объркване хората, нуждаещи се от такъв тип лечение, рискуват да се лишат от заместител на счупения или изцяло липсващ зъб (а може и на няколко такива), както и от всички предимства на имплантите. 

В тази връзка, смятаме, че е крайно време да сложим разделителната линия между митовете и реалността за зъбните импланти. За целта ще се опитаме да систематизираме основните и най-често срещани днес погрешни мнения и възприятия за тях. 

Мит 1: Денталните импланти са скъпо удоволствие, затова и толкова малко хора ги имат в устата си. 

Реалност: В този мит има известна доза истина. В действителност поставянето на зъбен импалнт не е най-евтината дентална процедура. Но тя не е и най-скъпата. Нещо повече – веднъж решили се на тази инвестиция, тя ще ви се отплаща ежедневно и забележете дори до края на живота ви. Денталните импланти са много по-издръжливи и надеждни, например, от класическите метало-керамични мостове. Дори от модерните фибромостове! Ето защо, когато в крайна сметка теглим чертата, денталните импланти биха могли да се окажат и най-рентабилната инвестиция както за устната кухина, така и за начина ни на живот. 

Мит 2: Единственото предимство на имплантите е, че са максимално близки до естествените зъби. 

Реалност: Естетичните резултати на имплантологията наистина са впечатляващи. Зъбните импланти могат да ни помогнат да имаме мечтаната холивудска усмивка и то без да плащаме с болка и продължително време. Но имплантите разполагат и с много други, дори по-сериозни предимства пред алтернативни терапии. Така например, имплантите подобряват говорните и дъвкателните способности. Нещо повече – смята се, че имплантите съдействат за предпазването на зъбната кост, но и на съседните зъби. За сравнение – поставянето на мост изисква пилене на съседните зъби, докато поставянето на импланти не включва никакво увреждане на зъбна тъкан. 

Мит 3: Зъбните импланти са супер, но не всеки може да се подложи на процедурата. 

Реалност: Всъщност, всеки пациент в добро общо физическо здравословно състояние, както и с липса на инфекции и възпалителни процеси в устната кухина, може да получи зъбен имплант. Нещо повече – съвременните модерни технологии позволяват поставянето му дори при наличие на изключително малко количество съхранена здрава зъбна кост. На практика, противопоказанията за поставяне на зъбен имплант клонят към нула. 

Мит 4: Животът със зъбен имплант не е същият, пациентите се подлагат на редица ограничения и промени в начина им на поддържане на добра хигиена в устната хигиена. 

Реалност: Животът ви наистина може да се промени, ако досега са ви липсвали няколко зъба от горния или долен ред челюстта и изведнъж получите заместите благодарение на методите на технологията. Както споменахме по-горе, ще можете да се храните и говорите вече нормално, а за дамите дори ще кажем, че ще си спестят преждевременно състаряване на лицето, защото при липса на зъби, челюстта губи позицията си и кожата увисва, респективно образуват се бръчки. Що се касае до поддръжката на зъбните импланти, тя не включва абсолютно нищо по-специално от стандартните препоръки за поддържане на перфектна хигиена в устата. Тук говорим за ежедневно почистване на зъбите с качествени препарати, редовно посещение при личния стоматолог, използване на специални средства при нужда – като конец или вода за уста. 

Мит 5: Почти винаги организмът отхвърля зъбния имплант, разпознавайки го като чуждо тяло.

Реалност: Това изобщо не е вярно. Да, възможно е да се стигне до отхвърляне. Но това е изключително рядко. Според статистиката, става дума за по-малко от 1% от случаите, при които се получава подобно отхвърляне. И при мнозинството от тях то се дължи на недобре свършена работа от денталния специалист. Нещо повече – дори да се стигне до отхвърляне, ситуацията не е фатална, а поправима. Насрочва се допълнителна хирургична интервенция и се прави нов опит за поставянето на импланта. 

Истината е, че имплантологията до голяма степен е бъдещето на стоматологията или поне на голяма част от случаите, които тя покрива. Ето защо, сега когато се убедихте, че зъбните импланти не само че не са страшни, ами и за предпочитане пред много алтернативи като мостове и протези, вече можете спокойно да запишете своя час за консултация и да промените и усмивката, и качеството си на живот. 

Атмосферни влияния върху зъбите
Разклатени зъби – причини и лечение