Разклатени зъби – причини и лечение

Разклатени зъби – причини и лечение

Зъболекар в Пазарджик - Полезна информация от CityDent.

В ранна детска възраст разхлабените зъби са нещо, което се възприема като нормално явление. Докато вече в юношеска и по-голяма възраст, това се счита за симптом и тревожна заплаха. Някои причини за разхлабване на зъбите при възрастните са безобидни. Други изискват грижите на денталния специалист, който цели да спаси зъба, да го премахне или да го замени с имплант или мост. При всички положение ще е необходимо да се допитате до Вашия стоматолог, за да определи той степента на важност и какво би следвало да се направи като конкретни стъпки. Потърсете ни при нужда, за да Ви обърнем нужното внимание. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ при нашите стоматолози от City Dent или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.

В статията ще разгледаме възможните причини и начини за предотвратяване на разклатени зъби. Следните фактори оказват влияние върху разхлабването на един или повече зъби.

  • 1.Заболяване на венците

Известно също като пародонтит, заболяването на венците включва възпаление и инфекция на венците. Това може да се случи поради лоши навици за хигиена на зъбите. Примерно плаката, може да се развие заболяване на венците. Плаката съдържа бактерии, полепва по зъбите и се втвърдява с течение на времето. Единствено стоматолог е в състояние да премахне натрупания зъбен камък. Втвърдената плака провокира венците да се отдръпват от зъбите, създавайки празнини, които могат да се инфектират. С течение на времето този процес може да разруши костите и тъканите, поддържащи зъбите, което води до разхлабване на зъбите. Други симптоми на заболяване на венците включват венци, които са чувствителни, червени, болезнени или подути, които кървят по време на миене, рецесия на венците, промени в начина, по който зъбите се съединяват. Необходимо е да посетите дентален специалист, който при ранно откриване и лечение на проблема може да предотврати загубата на зъби.

  • 2.Бременност

Повишените нива на естроген и прогестерон по време на бременност могат да повлияят на костите и тъканите в устата. Наличието на повече от тези хормони може да промени състоянието на костите и връзките, които поддържат зъбите и ги държат на място. Промените в тази част на тялото обикновено преминават след бременност и не са причина за безпокойство. Въпреки това, всеки, който изпитва болка или разхлабени зъби по време на периода на бременност, трябва да се свърже със стоматолог, за да изключи други проблеми със здравето на устната кухина.

  • 3.Нараняване на зъбите

Удар в лицето или автомобилна катастрофа, например, могат да увредят зъбите и околните тъкани. Резултатите могат да бъдат напукани или разхлабени зъби.  Също така, стискането на зъбите по време на стрес или скърцането им през нощта може да износи тъканите и да разхлаби зъбите. Бруксизмът (скърцането със зъби) може да се дължи на комбинация от физически, психологически и генетични фактори. Будният бруксизъм е причинен от емоции като тревожност, стрес, гняв, фрустрация или напрежение. Или може да е стратегия за справяне със ситуация, казус или навик по време на дълбока концентрация. Бруксизмът по време на сън може да е свързан с дъвкателна дейност, свързана с възбуди по време на сън. Възможни причини за скърцането със зъби са стрес и тревожност, необичайна захапка, липсващи или изкривени зъби, сънна апнея. Всеки, който подозира, че нараняване е повредило зъбите му, трябва да посети зъболекар възможно най-скоро.

  • 4.Остеопороза

Остеопорозата е състояние, при което костите отслабват и стават порести. В резултат на това дори незначителни удари могат да доведат до счупване на кости. Въпреки, че остеопорозата обикновено засяга гръбначния стълб, бедрата и китките, тя може да увреди и костите в челюстта, които поддържат зъбите. Ако костите на челюстта станат по-малко плътни, зъбите могат да се разхлабят и да изпаднат. Травма и хирургични процедури, като изваждане на зъб, също могат да причинят остеонекроза. Човек трябва да обсъди подробно с лекар своите лекарства за остеопороза и придружаващите странични ефекти. Той също така е важно да сподели на своя зъболекар за това.

Възможности за лечение на разхлабени зъби включват:

  • 1.Справянето със заболявания на венците.

Прочетете повече как да се грижите в „7 начина да защитите зъбите си". Приемането на медикаменти, които могат да помогнат на заразените венци да се лекуват и да се борят с бактериите в устата. Хирургична намеса с цел да се отстрани възпалената тъкан на венците и костите, увредени от заболяване на венците. Костни присадки, които да помогнат за възстановяване на костите, загубени от заболяване на венците. Присадки на венците, които могат да предотвратят по-нататъшна загуба на венци или зъби при хора със заболяване на венците.

  • 2.Зъботехнически уреди, като шини за правилна захапка.

Те могат да намалят щетите от скърцане и могат да помогнат на устата да заздравее след стоматологична операция.

  • 3.Лечение на диабет

Подходящото лечение е важно за здравето на зъбите и венците. Повече за това прочетете в „Как диабетът влияе върху здравето на зъбите и венците?".

Ако разхлабен зъб падне, зъболекарят може да предложи зъбен мост или зъбен имплант. Зъбният мост е вид корона, която приляга върху зъбите от двете страни на липсващия зъб. Резултатът е мост между два здрави зъба, свързани с протезен или изкуствен зъб на мястото на липсващия. Зъбният имплант включва изкуствен зъб и корен, който е свързан с челюстната кост.

Въпреки че тези опции са ефективни, от съществено значение е да се лекува основната причина за загуба на зъби и да се предприемат всички други необходими стъпки за предотвратяване на по-нататъшно увреждане.

Човек не винаги може да предотврати разхлабване на зъб, но може да предприеме стъпки за намаляване на риска. Някои съвети за здравето на зъбите и венците включват: старателно миене на зъбите два пъти на ден, почистване с конец веднъж на ден, въздържане от тютюнопушене, посещаване на зъболекарски прегледи и почистване на зъбен камък толкова често, колкото се препоръчва, носенето на правилно монтиран предпазител за уста или шина при проблеми със скърцане на зъбите, допълнителен прием на калций и витамин D, за да спомогне за предотвратяване на остеопороза, поддържане на диабета под контрол при наличие на такива проблеми, взимането предвид страничните ефекти от лекарства, които човек приема.

Понякога е възможно да се спаси зъбът, особено когато проблемът е открит рано. Лечението му зависи от причината. Човек трябва да се увери, че има ефективни методи за устна хигиена и редовно да посещава зъболекар за прегледи. При необходимост потърсете нашите дентални специалисти от City Dent. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ги зададете. 

Зъбни импланти - митове и реалност
Хормонални промени при жените и влиянието им върху...