Имунодефицитни заболявания и последици за денталното лечение

Имунодефицитни заболявания и последици за денталното лечение

Пациентите, които страдат от имунодефицитни заболявания имат повишена чувствителност към зъбен кариес и са повече предразположени да получат. Цялостната и регулярна програма за превантивно лечение е от съществено значение за техните дентални нужди. Трябва да се вземат предпазни мерки за защита на пациентите от случайни инфекции.

Също така ежедневната орална хигиена благоприятства за правилното и методично поддържа на зъбите. В „7 начина да защитите зъбите си“ Ви предоставихме методите, чрез които да се грижите за зъбите си на ежедневна база. Не пренебрегвайте, особено при по-сериозни заболявания на организма.

Имунодефицитните нарушения включват неправилно функциониране на имунната система, което води до инфекции, които се развиват и повтарят по-често, по-тежки са и продължават по-дълго от обикновено. Имунодефицитът е свързан с това, че имунната система на тялото не е в състояние да изпълнява нормалните си функции за защита. Първичните имунодефицити са наследствени докато вторичните имунодефицити са придобити. Независимо от това дали състоянието на имунен дефицит на пациента е следствие от генетичен дефект или е вторично по природа, общопрактикуващите лекари и дентални специалисти трябва да са наясно с постоянния потенциал за инфекции и/или прояви на автоимунитет при тези индивиди.

Списъкът с имунодефицитни заболявания нараства всяка година, тъй като се откриват, класифицират и прекласифицират нови заболявания поради непрекъснато нарастващите познания за функцията на имунната система. В световен мащаб основните причини за вторичен имунен дефицит са HIV инфекцията и хранителните недостатъци.

Пациентите с нарушена имунна функция са предразположени към различни системни прояви на оралната кухина, включително възпаление на пародонта, кариеси и др. Тъй като очакваната продължителност на живота на много от тези пациенти нараства благодарение на усъвършенстваните терапии и развитие на медицината, денталните специалисти ще трябва да поемат повече отговорност при лечението на тази нарастваща популация. За стоматологът е важно да разбере пълната историята на пациента във връзка с неговото имунно заболяване, да съзре първопричината, основните процеси на болестта, които протичат. Необходимо е също да координира грижите с останалите медицинските специалисти, провеждащи лечение с пациента. Основната цел е подобряване на качеството на живот на заболелия.

Важно е денталните лекари да са наясно с потенциалните последици за безопасна практика на такъв тип пациенти. Съществуват следните характеристики при пациентите с имунен дефицит, които е важно денталният специалист да вземе под внимание:

 • прекомерен брой и тежест на инфекциите
 • по-склонни към повтарящи се или сериозни инфекции
 • сравнително чести инфекции, например орална кандидоза
 • склонни към злокачествени и автоимунни заболявания
 • развиват автоимунни заболявания
 • развиват алергии.

На какви препоръки пациентите с такива заболявания трябва да обърнат внимание:

 • да бъдат информирани, че може да има повишен риск от зъбен кариес и загуба на зъби, както и заболявания на венците. Повече за това може да прочетете във „Възпаление на венците – причини, симптоми, лечение“.
 • да посещават зъболекар поне на 6 месеца, дори по-често, за да получат професионални грижи за оралното здраве
 • да измиват устата си с антибактериална вода след прием на каквито и да е сладки храни и напитки. Трябва да имат предвид, че реализирането на това действие е необходимо да направят до 10 минути след приема
 • да дъвчат дъвка със съдържание на ксилитол повече от 2 пъти на ден. Това е химично съединение, което предотвратява прилепването на бактерии към зъбните повърхности. Ксилитолът се използва като хранителна добавка и заместител на захарта. Замяната на захарта с ксилитол в хранителните продукти може да насърчи по-добро здраве на зъбите. Дъвката спомага за здравето на зъбите чрез механично почистване на зъбните повърхности и също така осигурява атрактивен подход за самопочистване
 • да водят по-здравословен и целесъобразен живот, като наблягат на ежедневно балансирано меню с намален прием на сладки напитки и храни.

Подобряването на живота на хора с различни имунодефицитни заболявания е ангажимент към Вашето здраве, което включва правилна медицинска и стоматологична помощ. Усилия Ви ще бъдат възнаградени с по-здрави зъби и венци и красива усмивка.

Ако искате да подобрите здравето на зъбите си, бъдете постоянни в рутинните действия за грижа за зъбите и посещавайте между 4-6 месеца Вашия дентален специалист. Добрата орална хигиена ще поддържа зъбите Ви здрави и цялостното Ви здравословно състояние в добро състояние. При проблеми с устната кухина потърсете нашите дентални специалисти от City Dent. Можете да запазите час на https://zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ги зададете.

Бруксизъм – причини и лечение
Дентални рентгенови снимки - City Dent Пазарджик