Как състоянието на депресия се отразява на зъбите?

Как състоянието на депресия се отразява на зъбите?

Депресията е съществен здравословен проблем, който може да засегне почти всички аспекти от живота на човека, включително неговото оралното здраве. За съжаление през последните години се наблюдава рязко увеличение на хората, страдащи от депресия в световен мащаб. Ако страдате от депресия, зъбите Ви могат да издадат това.

През последните години направените научни изследвания потвърдиха, че има много тясна връзка между оралното и цялостното физическо и ментално здраве на човек. Затова при един често регулярен преглед на устната кухина може да се идентифицират заболявания, за които дори и не подозирате. Последните проучвания показват, че депресията е тясно свързана с лошо орално здраве.

Процесът е двустранен - от една страна проблемите със зъбите могат да причинят или да допринесат за депресия, а от друга страна депресията може да допринесе за проблеми със зъбите. Предварителните изследвания показват, че когато човек страда от депресивни разстройства, тревожни разстройства или дори просто хроничен стрес, тялото на този човек произвежда прекомерни количества от хормона кортизол. Повишените нива на кортизол могат да улеснят прогресирането на пародонталното заболяване. Следователно пародонтозата е сред водещите причини за загуба на зъби. Когато хората са депресирани, те често губят интерес към ежедневните дейности и в много случаи спират да се грижат за себе си, включително пренебрегват оралното си здраве. Някои признаци на депресия, които ще се покажат в зъбите Ви са:

  • общо пренебрегване на зъбите: хората, страдащи от депресия, са по-малко склонни да се грижат за зъбите си, което води до намаляване на зъбната хигиена. Това може да причини заболяване на венците, кариес и други проблеми. Ако нямате редовно миене на зъбите с четка, почистване с конец и изплакване с антибактериална вода, може да имате повече кариеси от обикновено и венците Ви може да са чувствителни или подути. Занемаряването на зъбите може също да доведе до заболяване на венците, инфекция на венците, която да причини загуба на зъби.
  • пародонтоза: депресията може да повлияе на вашето орално здраве чрез слюнчените жлези. Когато производството на слюнка е ограничено, можете да имате сухота в устата, което води до по-висок риск от кариес. Много пациенти с пародонтоза също имат депресия и се смята, че възпалението, причинено от пародонтит, може да играе роля в развитието на депресивни симптоми.
  • болка в устата: хора с повтаряща се болка от различни съпътстващи състояния.
  • суха уста: когато имате суха уста, е трудно да се произвежда слюнка, което може да доведе до няколко проблема, като например трудности при хранене и говорене, напукани устни, усещане за парене в устата, лош дъх, повишен риск от кариес и заболяване на венците. Добре е да имате предвид, че сухотата в устата често е страничен ефект на някои антидепресанти. Така че, ако приемате лекарства за депресия и имате сухота в устата, не забравяйте да кажете това на Вашия зъболекар и лекар, които могат да намерят алтернатива и да предпишат различно лекарство, което не причинява този страничен ефект.

В „7 начина да защитите зъбите си“ говорихме за конкретни стъпки, които ще Ви помогнат усмивката Ви да е блестяща и да имате здрави зъби. Това ще е добра ответна реакция, дори и да страдате от депресия, да помогнете на организма си да подобри състоянието си. Какво още можете да направите, за да подобрите оралното си здраве, ако сте депресирани?

  1. Потърсете професионална помощ: след като разполагате с реална диагноза има много начини за лечение на депресия, включително терапия, лекарства и промени в начина на живот.
  2. Следвайте стъпките за добро състояние на Вашите зъби: мийте зъбите си по два пъти на ден поне по две минути, използвайте конец и антибактериална вода за уста, посещавайте редовно Вашия дентален специалист.
  3. Установете разумен и балансиран хранителен режим с храни и напитки, които няма да вредят на Вашите зъби. 

Ако се борите с депресия, зъбите Ви може да издадат това. Стоматолозите са обучени да търсят признаци на депресия, но не са специалисти по психично здраве. Някои издайнически признаци обаче могат да показват, че човек се бори с депресия. Когато подобрите здравето на устната кухина, можете да защитите зъбите си и цялостното здраве в дългосрочен план.

Помнете, че други здравословни състояние също биха допринесли за отключването на депресия и съответно да влошат Вашата орална хигиена. Диабетът е една такава болест. Повече за него можете да прочетете в „Как диабетът влияе върху здравето на зъбите и венците?“. По време на бременност и след раждане също би могло да се появят симптоми на депресия. Стресът също има сериозни последици за орално здраве на организма. Той може да се причини от редица фактори - емоционални или психологически, въздействие на околната среда, като излагане на токсини или замърсяване, постурални нарушения на организма (отклонения от нормалната позиция на тялото по отношение на околното пространство), хранителен режим, орален стрес от зъбни проблеми. Тялото на човек е проектирано да се справя с краткосрочния стрес. Поради тази причина продължителният или хроничният стрес могат да имат сериозни последици за здравето. По време на стресови преживявания, надбъбречните жлези на човешкия организъм отделят хормоните на стреса адреналин и кортизол, за да улеснят реакциите и поведението на нервната система. Въпреки това, ако човек е изложен на тези хормони за дълъг период от време, те могат да повлияят негативно на паметта и ученето му, както и да повишат податливостта му към депресия.

Ако искате да подобрите здравето на зъбите си, бъдете постоянни в рутинните действия за грижа за зъбите и посещавайте поне на 6 месеца Вашия дентален специалист. Добрата орална хигиена ще поддържа зъбите Ви здрави и цялостното Ви здравословно състояние в добра кондиция. При проблеми с устната кухина потърсете нашите дентални специалисти от City Dent. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ги зададете.

Дентални рентгенови снимки - City Dent Пазарджик
Нашата мисия е вашата мечтана усмивка!