Подмяна на всички зъби, но не всички наведнъж. Предимствата на поетапното лечение със зъбни импланти. Част I

dental-implant-citydent-1

Подмяна на всички зъби, но не всички наведнъж.

Зъбните импланти предлагат много решения за хора, които са загубили един или повече зъби, и които може да се сблъскат с възможността да загубят всички зъби в даден момент. Зъбните импланти са като високотехнологични изкуствени зъбни корени. Те се поставят под венците в челюстната кост и могат да се използват за захващане на един зъб, множество зъби или пълен набор от зъби.

Докато не дойдоха зъбните импланти, стоматолозите се ограничиха да заменят зъбите с мостове, поддържани от зъби, частични протези или пълни протези. При зъбните импланти единичните зъби вече могат да бъдат заменени с единичен имплант. Не винаги обаче трябва да имате един имплант на зъб. Множеството зъби могат да бъдат заменени с избран брой добре разположени импланти. Често пълен набор от горни или долни фиксирани зъби може да бъде заменен с подкрепата на четири до осем зъбни имплантата.

Когато много естествени зъби липсват или са болни, често предлаганото лечение е да се замени целият набор от горни или долни зъби - включително няколко, които все още са жизнеспособни. Това е доказано и предвидимо решение. Въпреки това, понякога е възможно (и по-добре) да преминете към тотална подмяна на зъбите на етапи, а не наведнъж.

Поетапно лечение

Постепенният преход към тотална подмяна на зъби може да бъде по-привлекателен за хората, които са с по-строг бюджет, както и за тези, които все още имат редица добри естествени зъби, които искат да ги запазят, докато подмяната не е неизбежна. В този случай има няколко варианта, които могат да се препоръчат.

Например, ако човекът не иска да носи сменяеми протези (пълни или частични), но е възможно зъбите им в крайна сметка да се провалят, може да започне с избирателно поставяне на единични зъби за импланти. Или могат да вървят със зъбни мостове за имплантанти: частичен ред протезни зъби, прикрепени към имплантите. По-късно зъбните импланти на стратегически места могат да бъдат преместени от поддържане на един зъб или мост до поддържане на пълен набор от горни или долни зъби.

Тогава има някои хора, които вече имат подвижна частична протеза: един или повече изкуствени зъби на метална или пластмасова основа, които се прикрепят към останалите естествени зъби и могат лесно да бъдат премахнати от устата. Те са удобни с това и искат да запазят оставащите си здрави зъби възможно най-дълго. Но когато един или повече от тези естествени зъби трябва да бъдат извлечени (отстранени) поради повреда или болест, това може да създаде дилема: трябва ли сега да бъдат отстранени останалите здрави зъби заедно с болните и да получат пълен горен или долен набор от заместващи зъби, с може би четири до осем имплантата? Или за тях има по-голям смисъл да продължат да използват подвижна протеза, задържана на място от един или два имплантата, и евентуално да се преместят в бъдеще на подмяна с пълна арка? Докато разглеждаме този въпрос, нека разгледаме по-подробно поетапния преход към тотална подмяна на зъбите.

Защо зъбни импланти?

Предимствата на зъбните импланти за подмяна на зъби са добре известни: Те предлагат здрава, трайна поддръжка за реални подменящи зъби, която може да продължи десетилетия; те позволяват на хората да хапят, дъвчат и говорят без увреждане или смущение; и те свеждат до минимум всяка костна загуба от настъпване в областта на челюстта, където са поставени, което от своя страна помага да се запази опората на лицето и да се поддържа структурата на челюстната кост. Ето защо първата препоръка на зъболекар за коригиране на липсващи или безнадеждно повредени зъби често е решение, което използва импланти - в случай на подмяна на всички зъби на горните или долните зъби, например, в него се държи несменяема (неподвижна) протеза поставете от 4 до 8 импланти. Но това може да не е единственият вариант.

От д-р Nabeel A. Cajee

Продължете с Част II -->

Циркониева коронка само за 290 лв. на месец!
Как употребата на прополис влияе на устната кухина...