Бруксизъм – причини и лечение

bruksizam-zubolekari-pazardzhik Лечение на бруксизъм

Вероятно всеки е имал момент, в който е скърцал със зъби. Когато това не се случва често, обикновено не причинява вреди върху оралното здраве на човек. Но в случаите, в които явлението се повтаря редовно, е задължително да се обърне внимание, да се разберат причините и специалистът да предложи начини на лечение, за да не възникнат и други усложнения в човешкия организъм.

Медицинският термин е бруксизъм и представлява проблем, при който несъзнателно скърцате или стискате зъби денем и/или нощем. Възможно е дори да не осъзнавате, че имате такъв проблем. В повечето случаи хората, които живеят с Вас са първите, които научават за него и Ви споделят за това.

Бруксизмът може да се дължи на комбинация от физически, психологически и генетични фактори.

 • Будният бруксизъм може да се дължи на емоции като тревожност, стрес, гняв, фрустрация или напрежение. Или може да е стратегия за справяне със ситуация, казус или навик по време на дълбока концентрация.
 • Бруксизмът по време на сън може да е свързан с дъвкателна дейност, свързана с възбуди по време на сън.

Възможни причини за скърцането със зъби са

Ако някой близък отбележи или сами усетите, че несъзнателно проскърцвате със зъби, имате постоянно главоболие или възпалена челюст, свържете се с нашите стоматолози от City Dent като запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. Важно е да се свържете с дентален специалист, защото бруксизмът може да нанесе много вреди на оралното Ви здраве - счупване, разхлабване, износване или загуба на зъби,  необходимост от направата на мостове, корони, коренови канали, импланти, частични протези и дори пълни протези. Скърцането на зъби може да засегне челюстта Ви, дори да промени външния вид на лицето Ви.

Следните фактори увеличават риска от бруксизъм:

 • Стрес. Повишената тревожност или стрес може да доведе до скърцане със зъби. Така може да има гняв и разочарование.
 • Възраст. Бруксизмът е често срещан при малки деца, но обикновено изчезва в зряла възраст.
 • Тип личност, характер. Притежаването на определена типология на личността - агресивна, състезателна или хиперактивна, може да увеличи риска от бруксизъм.
 • Лекарства и други вещества. Бруксизмът може да е необичаен страничен ефект от психиатрични лекарства, като някои антидепресанти. Пушенето на тютюн, пиенето на кофеинови напитки или алкохол или употребата на наркотици може да увеличи риска от бруксизъм.
 • Членове на семейството с бруксизъм. Ако имате бруксизъм, други членове на Вашето семейство също може да имат.
 • Други нарушения. Бруксизмът може да бъде свързан с някои психични и медицински разстройства, като болест на Паркинсон, деменция, гастроезофагеален рефлукс, епилепсия, нощни страхове, свързани със съня, разстройства като сънна апнея и разстройство с дефицит на вниманието (хиперактивност).

Съществуват различни методи и съвети, чрез които да се справите със скърцането на зъби:

 • Вашият зъболекар може да Ви постави предпазител за уста, за да предотврати скърцане по време на сън.
 • Ако стресът е причина да скърцате със зъби, попитайте Вашия лекар или зъболекар за варианти за намаляването му и помислете как самите Вие бихте изключили стресови ситуации от ежедневието Ви.
 • Избягвайте или намалете храните и напитките, които съдържат кофеин, шоколад и кафе.
 • Избягвайте алкохола.
 • Не дъвчете моливи или химикалки или нещо, което не е храна.
 • Избягвайте дъвките, тъй като това позволява на мускулите на челюстта да свикнат повече със стискането и Ви прави по-склонни да скърцате със зъби.
 • Тренирайте се да не стискате или скърцате със зъби. Ако забележите, че стискате или скърцате през деня, поставете върха на езика си между зъбите. Тази практика тренира мускулите на челюстта ви да се отпускат.
 • Отпуснете мускулите на челюстта си през нощта, като държите топла кърпа на бузата си пред ушната мида.

Децата също скърцат със зъби. Обикновено са склонни да го правят в два пикови моменти - когато им поникнат млечните зъби и когато поникнат постоянните им зъби. Повечето деца губят навика си да го правят, след като зъбите им поникнат напълно. Най-често те скърцат със зъби по време на сън, а не в будно състояние. Причините могат да включват неправилно подравнени зъби или неправилен контакт между горните и долните зъби, заболявания и други медицински състояния (като хранителни дефицити, острици, алергии, ендокринни нарушения) и психологически фактори, включително тревожност и стрес .

Консултирайте се с Вашия дентален специалист как може да помогнете на детето да спре да скърца със зъби. Конкретните съвети, които да помогнат в случая, включват:

 • Намаляване стреса на детето, особено точно преди лягане
 • Масаж и упражнения за разтягане за отпускане мускулатурата
 • Приемането на достатъчно течности под формата на вода (дехидратацията може да бъде свързана със скърцане със зъби)
 • Редовно следене на зъбите на детето Ви при Вашия зъболекар.

Обикновено не се изисква намеса при деца в предучилищна възраст. Въпреки това, по-големите деца може да се нуждаят от временни корони или други методи, като нощен предпазител, за да предотвратят бруксизма.

За Вашето орално здраве и красива бяла усмивка, се доверете на нашите стоматолози от City Dent. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.

Защо да посетите зъболекар?
Имунодефицитни заболявания и последици за дентално...