Ортодонтско лечение и необходимо ли е това?

Ортодонтия

В тази статия ще се опитаме да Ви отговорим на най-честите въпроси, възникващи пред родителите и пациентите, на които предстои ортодонтско лечение. 

Защо възникват ортодонтските деформации?
- Вредни навици. Така невинното на пръв поглед смучене на пръст постепенно променя посоката на нормалния растеж на лицевите кости, водейки до все по-трудни за лечение деформации с напредване на възрастта. По подобен начин действа и неправилното и продължително използване на биберона. Колкото по-рано бъдат отстранени тези навици, толкова по-лесно ще могат да бъдат коригирани последиците в захапката и ще бъде успешно ортодонтското лечение. 
- Нехармоничен генетично обусловен растеж на челюстите. Това са едни от най-трудните за лечение деформации - например обратните захапки.
- Несъответствие между размера на зъбите и костната основа. Най-честата причина за "кривите зъби". 

Кога да посетим ортодонта за първи път?
Обикновено децата се насочват към ортодонт от детски зъболекар. В повечето случаи подходящата възраст за обща оценка и прогноза е след пробива на първите постоянни зъби на 6 до 8 годишна възраст. Какво и кога ще правим? На колко етапа и с какви методи? Всичко това се планува след ортодонтска консултация и задълбочени анализи. 

Има ли възрастови ограничения?
На практика НЕ! Просто подходът и начините са по-специфични и съобразени с поставените цели, състояние на зъбодържащия апарат и необходимите последващи хирургични, имплантологични, протетични и други необходими завършващи дентални манипулации. 

Основни лечебни средства в ортодонтията.
- Шини, или снемаемите апаратчета, познати на всички. Те са особено подходящи, когато растежът не е завършил и не са сменени всички зъби.
- Брекети. Най-универсалната система, приложима в постоянно съзъбие за оротодонтско лечение. Тук разнообразието е огромно, в зависимост от тежестта на деформацията, търсената естетика и очаквания на пациента. 

В заключение ще кажем, че съвременната ортодонтия е изключително динамично развиващо се направление в стоматологията, целящо да посрещне все по-високите естетични цели и предизвикателства, поставяни от Вас самите.

Д-р Искрева - гарант за естетична красота
В City Dent посрещанхме с положителни емоции и усм...