Как употребата на прополис влияе на устната кухина?

Как употребата на прополис влияе на устната кухина?

Прополисът представлява естествено смолисто вещество, събирано от пчелите, смесено с пчелни ензими, восък и прашец. Има сложен състав с широк спектър от ефекти върху здравето на човешкия организъм. Притежава антибактериални, антивирусни, противогъбични, противовъзпалителни, антиоксидантни и имуномодулиращи свойства.

Често се прилага при лечение на заболявания, които засягат устната кухина и венците. Здравословното въздействие на прополиса зависи от съдържащите се в него биологично активни компоненти. Проучванията показват, че употребата на прополис може да помогне за предотвратяване на зъбния кариес и да контролира гингивита и плаката, да намали халитозата (лош дъх) и симптомите на пародонтоза. Ефективен е и в борбата с вирусите. Също така може да има значително приложение в ортодонтията и възстановителната дентална медицина. Широката гама от ефекти позволява многократно използване на продукти, създадени на основата на прополис. Разработването на нови фармацевтични продукти на базата на прополис може значително да намали употребата на антибиотици при конвенционалното лечение на заболявания на устната кухина. Доверете се на нашите специалисти от City Dent за добро здраве на устната кухина и красива бяла усмивка. Обадете се още сега на нашата директна линия +359 893 020 920 или запазете час на http://www.zapregled.com/v2/

Представяме на Вашето внимание приложението и употребата на прополиса в различни области на денталната медицина:

  1. Орална хигиена

Околната среда в устата е богата на бактериална флора, която при някои състояния може да доведе до такива заболявания като кариес или заболявания на пародонта. Прополисът може да повлияе благоприятно върху бактериалната флора: ограничаване броя на микроорганизмите и количеството на бактериалната плака, което указва ефект върху намаляването на зъбния кариес. Бактериалната флора на устата може да причини не само кариес, но и пародонтални заболявания. Бактериалната плака, натрупана над и под венците допринася за възпаление на тъканите, съседни на зъбите, което води до клинична загуба на прикрепване на зъбите. Тъй като прополисовите води за уста и пастите за зъби на базата на прополис спират растежа на патогени на гингивит и пародонтит, те изглеждат обещаващи не само като превантивни, но и като терапевтични средства. Превантивният ефект на прополиса върху пародонталните тъкани включва и забавяне на образуването на утайки от калциеви фосфати и поради това той може да се използва като съставка на води за уста или пасти за зъби, за да се ограничи натрупването на зъбна плака. Прополисът може да се използва и под формата на разтвор за обеззаразяване на влакна от четки за зъби.

Халитозата, неприятният дъх, също е свързана до голяма степен с хигиената на устната кухина. Страничните продукти от разграждането на микроорганизмите, намиращи се в устата са една от причините за лошия дъх. Изследвания показват, че прополисът намалява халитозата. Въпреки това има по-ефективни продукти в борбата с халитоза – на основата на цинк, ехинацея или лавандула. 

  1. Пародонтология и патологии на устната лигавица

Не само локалното, но и пероралното приложение на препарати на основата на прополис се оказва ефективно при лечение на пародонта. Използването на прополисови разтвори разкрива, че пчелният клей има висока антивирусна ефективност. Установено е също, че отделните компоненти на прополиса нямат същия антивирусен ефект, както сместа им под формата на пчелен клей. Екстрактите от прополис могат да се използват локално при вирусни инфекции. Пчелният клей се оказа ефективен при лечението на стоматит и подобрява качеството на живот на пациентите, заболели от това.

  1. Орална хирургия

В денталната хирургия прополисът се използва при реплантация на постоянни зъби и подпомага оздравителния процес след операция в устната кухина. Поддържането на живи пародонтални клетки е един от решаващите фактори, които обуславят успешната реплантация на постоянни зъби. Изследвано е, че съхранението на изкоренени зъби в прополис е достатъчно добро средство за транспортиране на зъбите с пълно изместване.

Локалното приложение на прополис помага за заздравяването на рани след операция в устната кухина, намалява възпалението и има аналгетичен ефект.

  1. Ортодонтия

Потвърждава се положителния ефект от разтвор на прополис върху процеса на образуване на кост при различни видове ортодонтски лечения.

  1. Възстановителна стоматология

Във възстановителната дентална медицина прополисът може да се използва за намаляване на пропускливостта на дентина и за директно покриване на пулпата, за да се създаде възстановителен дентин. Прополисът може да намали пропускливостта на дентина и да противодейства на чувствителността на зъбите. Тази характеристика е резултат от факта, че пчелното лепило има способността частично да импрегнира зъбните каналчета.

  1. Ендодонтия

Една от целите на ендодонтското лечение е пълното елиминиране на микробите в кореновите канали. Много изследвания показват, че прополисът ефективно действа в тази насока.  

  1. Протетична стоматология

Протезният стоматит е често срещана патология при пациенти, които използват подвижни протези. Фактори, указващи влияние за това заболяване включват преди всичко инфекция с Candida, неправилна хигиена на устната кухина и продължителна употреба на зъбни протези. Продуктите на основата на прополис имат силни противогъбични свойства по отношение на Candida. Разтворите на прополис могат да се използват под формата на вода за уста или гел за локално приложение при лечение на пациенти с орална кандидоза, свързана с използване на подвижни протези.

Трябва да имате предвид, че въпреки множеството ползи и възможности за приложение на прополиса в стоматологията, съществува риск от алергия към него. Също така е възможно е да се установи късна контактна алергия към прополис. Това може да бъде ценно откритие, като се има предвид, че пчелният клей все по-често се използва като компонент на пасти за зъби, дъвки, кремове и мехлеми. Поради тази причина е добре да се доверите на преценката на денталните специалисти по Вашия индивидуален случай. Обадете се още сега в City Dent на нашата директна линия +359 893 020 920 или запазете час на http://www.zapregled.com/v2/

Подмяна на всички зъби, но не всички наведнъж. Пре...
Ортодонтско лечение и необходимо ли е това?