​Бременност и здраве на устната кухина - Д-р Енрике Бимщайн и Д-р Джоузеф Кац

​Бременност и здраве на устната кухина - Д-р Енрике Бимщайн и Д-р Джоузеф Кац

Бременност и здраве на устната кухина

Всичко, което винаги сте искали да знаете, но никога не сте се сетили да питате

От Д-р Енрике Бимщайн и Д-р Джоузеф Кац

Бременността по принцип се счита за времето, в което жената се стреми да бъде особено осъзнаваща необходимостта от „здраве" и какво трябва да се направи за постигане на най-висока степен на благополучие за нея и нейното развиващо се дете. И най-важното, много жени може да не осъзнават връзката, която съществува между здравето на устната им кухина и тяхното общо (цялостно) здравословно състояние, както и влиянието, упражнявано от други фактори върху развиващото се дете.

Важна нова информация подсказва, че родителите и здравето на устната им кухина може да имат значително влияние върху развитието на кариеси при техните деца...

Въпреки тези цели, пренебрегването на здравословното състояние на зъбите е често срещано по време на бременност. Трудността при поддържане на задоволително здравословно състояние на устната кухина и зъбите изглежда разбираема, като се имат предвид често срещаните повтарящи се пристъпи на гадене; физическите потребности и ограничения, дължащи се на наддаването на тегло и растящия корем; проблемите, създавани от чувствителност и възпаление в резултат от проблеми с венците, така нареченият гингивит на бременните; както и притеснения, макар и неоснователни, че определени аспекти от стоматологичното лечение може да са опасни за развиващото се дете. Тази статия ще разгледа тези важни въпроси.

ЛОШО ЗДРАВЕ НА УСТАТА, ЛОШО ЗДРАВЕ НА ТЯЛОТО

Някога считани за локализирани изключително по тъканите на венците, пародонталните заболявания (на венците) и свързаните с тях бактерии вече се разглеждат като участващи в други състояния на цялостното здраве (по цялото тяло), например, сърдечно-съдови заболявания, сърдечни удари и инсулти, захарен диабет (заболяване, причинено от силно завишени нива на кръвна захар) и дихателни заболявания. Скорошни проучвания показват, че бактериите в устата и техните производни имат способност да преминават през плацентата – специалният орган, който позволява преноса на хранителни вещества, както и други важни фактори, които поддържат и подпомагат растежа на развиващото се бебе. Преминаването на тези бактериални продукти може да засегне плода (развиващото се бебе), като стимулира възпалителна реакция в майката, която може в крайна сметка да доведе до преждевременно (преди термина) раждане (ПР). ПР се дефинира като раждане преди 37-мата седмица от бременността и също така се свързва с ниско тегло при раждане (НТР). Тези връзки налагат бременните жени да поддържат оптимално здраве на устната кухина и редовно да ползват дентални услуги.

ЗДРАВ УМ – ЗДРАВО ТЯЛО

Почти всички жени, които са или смятат да заченат, знаят, че следва да посетят своя интернист, гинеколог и/или акушер. Медицинската професия започва да поема роля да образова бременните жени за здравословното състояние на тяхната устна кухина. И денталните професионалисти, включително детските стоматолози (специалисти по детска стоматология) играят активна роля при предаване на текущото познание по тази тема на бъдещите майки не само за минимизиране на рисковете от преждевременно раждане, но по-важното – за да помогнат да се гарантира здравето и благополучието както на майката, така и на „бъдещото" бебе. В светлината на днешното познание е важно бъдещите майки да посещават своя стоматолог или детски стоматолог, както ще видим.

Рискът от преждевременно раждане налага бременните жени да поддържат оптимално здраве на устната кухина и редовно да ползват дентални услуги.

Доброто хранене на майката е важно за развитието на здравословното състояние на устната кухина на бебето по време на бременността.

ЗДРАВО ТЯЛО И ХРАНЕНЕ ЗА ДВАМА

През бременността здравословна диета е по-важна от когато и да било, при това такава, съдържаща всички важни хранителни елементи: въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини, минерали и вода, както и основана на принципите на разнообразие, баланс и умереност. Доброто хранене на майката е важно за развитието на здравословното състояние на устната кухина на бебето. Първите детски (бебешки) зъби започват да се формират около шестата седмица от бременността и започват да се минерализират (да образуват емайл и дентин) около третия до четвъртия месец от бременността. Диетата на майката трябва да бъде подходяща по отношение на всички хранителни вещества, особено калций, фосфор и белтъчини за подпомагане на този процес. Други указания за здравословно хранене при бременност включват:

  • -Обилен прием на всички хранителни групи: пълнозърнести, плодове, зеленчуци, източници на белтъчини и млечни продукти;
  • -Евентуално хранителна добавка с желязо (по препоръка от лекар) за избягване на недостига на желязо, често срещан по време на бременност;
  • -Достатъчно фолиева киселина (от хляб с обогатено брашно, зелени листни зеленчуци и/или хранителни добавки) през всички детеродни години на жената с цел предотвратяването на вродени дефекти.

Недостигът на хранителни вещества може да причини дефекти в развитието на зъбите и в здравословния приток и състав на слюнката. Недостигът на белтъчини и калории, витамини А, С, D и йод, излишъкът на флуорид и витамин D – всички те е доказано, че засягат развитието на зъбите при хората.

Флуорид – Американската академия за детска стоматология (ААДС) не подкрепя ползването на хранителни добавки с флуорид от бременни жени. Когато нивата на флуорид във водата от водопровода са под оптималните – под идеалната стойност (по-малко от 0,7 – 1,20 части на милион) и след като се вземат предвид другите източници на флуорид в диетата, ААДС одобрява добавянето на флуорид в диетата на детето (след бременността).

Недостигът на хранителни вещества може да причини дефекти в развитието на зъбите и в здравословния приток и състав на слюнката.

Здравословната диета съдържа подходящи хранителни вещества в правилните количества, от които се нуждае тялото Ви. Но това не е всичко – следващата стъпка включва балансиране на разпределението и ползването на тези хранителни вещества в тялото. Добър план за спортни упражнения и продължителни почивка и сън са също от голямо значение за този баланс.

„Гладът" по време на бременността и кариесите по зъбите – не е рядко срещано жените не само да получават гадене от определени вкусове и миризми, но и да развият глад за други. Тези пориви са нормални и разбираеми, но е важно да се помни, че честият прием на захари и похапване на храни със скорбяла между основните хранения може да доведе до кариеси и следва да бъде избягвано или като минимум сведено до времето за основни хранения. Ако хапвате нещо дребно между основните хранения, изберете храни, които са питателни за майката и бебето, например, сурови плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Ако хапвате нещо дребно между основните ядения, изберете храни, които са питателни за майката и бебето, например, сурови плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Разбит е митът за калция – калцият е необходим за образуването на здрави кости и зъби. Калцият, необходим за Вашето бебе, се осигурява от Вашата диета, не от Вашите зъби. Обаче, ако има недостиг на калций в диетата, Вашето тяло ще осигури този минерал от калция, съхраняван във Вашите кости. Първостепенният източник на калций се осигурява от подходящ прием на млечни продукти или от препоръчани хранителни добавки.

Мит е, че калцият се губи от зъбите на майката по време на бременността. Веднъж формирани, зъбите не се променят, за разлика от костите, които постоянно се променят и „премоделират". 

ЗДРАВА УСТА, ЗДРАВО ТЯЛО

Ключът към здравето на устната кухина до голяма степен е хигиената на устната кухина. Пародонталните (на венците) заболявания се причиняват от натрупване и развитие на био-филм между венците и зъбите, известен като дентална бактериална плака. Ако тя се премахва ежедневно с деликатно и ефективно четкане с мека четка с множество различни снопове, както и с почистване с конец за зъби за премахване на плаката от защитените зони между зъбите, тъканта на венците ще остане розова, без възпаление и здрава. Ежедневното почистване с четка с паста с флуорид също така ще заздрави зъбите срещу кариес. Много е важно да се поддържа и здравето на зъбите и устната кухина, като посещавате Вашия стоматолог редовно по време на бременността.

БРЕМЕННОСТ, ХОРМОНИ И ПАРОДОНТАЛНИ (НА ВЕНЦИТЕ) ЗАБОЛЯВАНИЯ

Нормалните женски хормони, от които един е прогестеронът, се завишават по време на бременността и също така при жени, които са приемали определени противозачатъчни лекарства, съдържащи високи нива на прогестерон. При наличие на пародонтално заболяване, прогестеронът стимулира производството на вещества, наречени простагландини, които причиняват възпаление на кръвоносните съдове и тъканта на венците.

Множество проучвания подсказват положителна връзка между преждевременното раждане и наличието на пародонтално (на венците) заболяване при бременните жени.

Предупредителните признаци за пародонтално (на венците) заболяване включват подуване, зачервяване, кървене и чувствителност на тъканта на венците, често срещано по време на бременност и известно като гингивит при бременните (gingival – тъкан на венците, itis – възпаление на). Миниатюрните кръвоносни съдове в тъканта на венците се дилатират (разширяват) като реакция на завишените нива на хормони от бременността и следователно са по-податливи на въздействието на бактериите от плаката и техните токсини. Гингивитът е особено често срещан от втория до осмия месец от бременността.

Понякога свръхрастеж на тъканта на венците, наречен „тумори на бременността", се появява по венците през втория триместър. Тумор не означава нищо повече от подуване или растеж; туморите на бременността са доброкачествени и не са ракови. Обикновено се намират между зъбите и се смята, че са свързани с прекомерна дентална бактериална плака. Лесно кървят и се характеризират със зачервена, загрубяла повърхност с вид, подобен на черница. Често се отстраняват хирургично след като се роди бебето, ако не изчезнат от само себе си.

ПАРОДОНТАЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ И ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ, БЕБЕТА С НИСКО ТЕГЛО ПРИ РАЖДАНЕ

В Съединените щати около 10% от всички новородени са бебета с ниско тегло при раждане. Майчините рискови фактори за бебета от ПР с НТР включват възраст, нисък социално-икономически статус, затлъстяване, употреба на алкохол и тютюневи изделия, диабет, хипертония (високо кръвно налягане) и инфекции на урогениталния тракт (genito – полов, urinary – бъбречна функция, tract – път).

Всяко неконтролирано заболяване на венците може да се развие до разрушителен пародонтит, възпаление и инфекция на поддържащите зъбите структури. Това може да доведе до загуба на костта, на която се крепят зъбите, и в крайна сметка до загуба на самите зъби. Множество проучвания потвърждават положителната връзка между преждевременното раждане и наличието на пародонтално (на венците) заболяване при бременните жени. Въпреки, че все още не е ясен точният механизъм, стоящ в основата на тази връзка, нарастват свидетелствата, показващи, че бактериите от плаката могат да навлязат в тъканите на плацентата и да отключат възпалителни реакции, които може да доведат до освобождаване на вещества в кръвотока, способни да причинят преждевременно раждане. Съществува положителна връзка и между сериозността на пародонталното (на венците) заболяване и възможността за увеличена степен на прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременността), което предполага, че пародонталното заболяване може да причини стрес на кръвоносните съдове на майката, плацентата и плода.

„Интервенционални" проучвания, буквално проведени за пресичане и лечение на заболяването по време на бременността, са показали, че лечението на пародонтално заболяване с основна пародонтална терапия води до значително подобрени нива на простагландини – веществата, които причиняват възпаление. Основната пародонтална терапия включва инструкция за хигиена на устната кухина, почистване на зъбния камък, почистване на корените (дълбоко почистване с местна упойка) и профилактика (полиране). Редовното лечение през цялата бременност за тези жени, които са податливи към пародонтално (на венците) заболяване ще помогне за поддържането на здравето на устната кухина.

ПРАКТИЧЕСКА ПРЕВЕНЦИЯ ЗА БЪДЕЩОТО ЗДРАВЕ НА УСТНАТА КУХИНА НА ВАШЕТО ДЕТЕ

Появи се важна нова информация относно двамата родители и други обгрижващи детето лица. Тяхната хигиена на устната кухина може да има значително влияние върху развитието на кариеси на зъбите на техните деца, тъй като бактериите, причиняващи кариес, може да се предават лесно на детето при целуване, а други навици може да предадат слюнка. Следователно, поддържането на хигиената на устната кухина на родителите и другите обгрижващи лица ще намали вероятността децата да развият заболяване на устната кухина. Освен това, професионалното локално приложение на флуорид пряко върху зъбите на децата, извършвано в зъболекарски кабинет, потенциално може да предотврати кариеси.

 ДЕНТАЛНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Важно е да се посещава зъболекар за оценка на здравето на устната кухина и зъбите веднага щом разберете, че сте бременна, за да се определи дали е необходима някаква стоматологична грижа.

На спешните стоматологични случаи винаги трябва да се обръща внимание при възникването им за лечение на болката и инфекцията с цел намаляване на стреса и опасността за развиващия се плод. Необходимостта от седация или обща анестезия може да изисква консултация с гинеколога на майката.

Ако е възможно, избирателната (неспешна) грижа е най-своевременна, при възможност, между първия триместър и втората половина на третия триместър. Първият триместър е периодът, когато се формират повечето от органите на бебето и когато плодът е най-податлив на влияния от околната среда. През последната половина на втория триместър може просто да е по-некомфортно да се седи върху зъболекарския стол.

Стоматологични радиографи (рентгенови апарати) може да са необходими за стоматологично лечение или спешен стоматологичен случай, който не може да чака. Нелекувани дентални инфекции може да създадат риск за плода, както и за майката. Радиацията от стоматологичните радиографи (рентгенови апарати) е изключително ниска, но въпреки това се предприемат всички предпазни мерки за минимизиране на излагането на радиация. Покрита с олово престилка, включваща и яка, предпазва от излагане на корема и особено щитовидната жлеза на врата (която произвежда хормона тироксин, отговарящ за контрола на телесния метаболизъм или функциите на тялото). Стоматологичните рентгенови апарати не са противопоказани, ако жена се опитва да забременее или кърми.

МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Лекарствата, приемани от бременната жена, могат да засегнат развиващия се плод. През 1979 г. Агенцията по храни и лекарства (FDA) установи класификационна система за степенуване на нивата на риска за плода, свързани с лекарства, отпускани по рецепта. Допълнителни препратки, като указанията за дентална терапия на Американската дентална асоциация (АДА) и други, съдържат добра информация. Най-често използваните лекарства в стоматологията, включително локални анестетици, могат да бъдат давани с относителна безопасност, с много малко отбелязани изключения. Например, антибиотикът тетрациклин може да оцвети за постоянно развиващи се зъби.

ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА ВАШАТА УСТНА КУХИНА И ЗЪБИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Особено важно е да се поддържа добро здраве на устната кухина по време на бременност. Проучвания показват, че бременните жени, които имат сериозно пародонтално (на венците) заболяване, може да са изложени на увеличен риск от преждевременно раждане, което на свой ред увеличава риска от раждане на бебе с ниско тегло при раждане. За хора, които имат пародонтално (на венците) заболяване, има и увеличен риск от сърдечно-съдово заболяване, диабет и респираторно заболяване.

За да поддържате тялото си здраво, уверете се, че поддържате устната си кухина в здравословно състояние. Предотвратявайте кариеси и пародонтално заболяване, като почиствате добре зъбите си с четка два пъти дневно за отстраняване на плаката, като ползвате паста за зъби с флуорид. Уверете се, че почиствате между зъбите си ежедневно с конец или други средства за почистване интердентално (между зъбите). Поддържайте здравословна диета, правете спортни упражнения и си осигурявайте достатъчно сън. Посещавайте своя стоматолог редовно по време на бременността и се уверете, че винаги лекувате спешните стоматалогични проблеми. Освен това, посещавайте своя стоматолог редовно по време на бременността за рутинно проследяване и почистване. Ако забележите някакви промени в устата си по време на бременността, посетете своя стоматолог.

Ортодонтско лечение и необходимо ли е това?
Алайнери - невидими брекети, които искаме.
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Menu