5 причини, поради които е важно да измивате езика си с четка и паста за зъби

5 причини, поради които е важно да измивате езика си с четка и паста за зъби

Мийте езика с четка за зъби

Редовното почистване на зъбите и венците спомага за по-добрата устна хигиена. Почистването на езика обаче също е важно от здравословна и естетическа гледна точка. Езикът е засегнат също от бактерии, както зъбите, въпреки, че не е изложен на риск от кариес и по-сериозни дентални проблеми. Вследствие консумация на храна и напитки бактерии се натрупват по цепнатините и възвишенията на езика и е необходимо да бъдат премахнати. Натрупаните микроорганизми образуват маса, която се слепва на повърхността на езика. Тези бактерии могат да доведат до лош дъх и дори до увреждане на зъбите. Поради това е необходимо физическо премахване на бактериите чрез четкане или почистване. За съжаление изплакването с вода за уста не спомага за този процес, а само повърхностно натрупаното количество бактерии.

Представяме Ви 5 причини, поради които е важно да миете езика си:

1. Защита за Вашите вкусови рецептори

Бактериите по езика Ви имат свойството да притъпят вкусовите Ви рецептори. Измивайки редовно езика си, това спомага да засилвате чувствителността по начин, че да усещате напълно какво консумирате и да се наслаждавате на вкуса на храната.

2. Елиминиране на лошия дъх

Езикът е тази част от тялото, която е най-силно отговорна за това да имате или нямате наличие на лош дъх. Присъствието на бактерии в устата съвкупно със сухотата гарантира образуването на лош дъх, който често е предпоставка и за други заболявания.

3. Намаляване вероятността от пародонтоза

Ако не се отстранят бактериите по езика, те се разпространяват към зъбите, което предшества последващи заболявания по зъбите и венците (гингивит и пародонтит). 

4. Вероятност от потъмняване на езика

Неизмиването на езика може да доведе до промяна на цвета му, дори до потъмняване, леко окосмяване и сухота. Почерняването на езика може да е следствие тежки заболявания, обаче една честа причина е наличието на бактерии и гъбички в устата. Ето защо добрата устна хигиена помага на това да имате здрави зъби и венци и цялостно добро физическо здраве на Вашия организъм. 

5. Намалява вероятността от гъбична инфекция

Възможно е да се формира гъбична инфекция по езика или вътрешната страна на бузите под формата на бели, светли петна. Това се получава, когато бактерията е стояла прекалено много в устата. В този случай само измиването с паста за зъби няма да спомогне състоянието да се нормализира и ще е необходимо човек да се подложи на антигъбично лечение. Ето защо е важно да се вземат мерки предварително, за да не се стига до този по-късен етап.

Важно е да почиствате езика си всеки път, когато миете зъбите си и това да стане рутинен навик за свеж дъх и здрава устна хигиена. Правилното почистване на езика с четка и паста за зъби се случва по следния начин: изберете четка за зъби с меки косми; изплезете езика си, докъдето е възможно и поставете четката за зъби в задната част на езика; четкайте леко напред и назад по езика си, като изплюете слюнката, която се появява по време на четкане; изплакнете четката за зъби с топла вода. Почиствайте езика си толкова често, колкото си миете зъбите.


Въпреки редовните усилия за здрави зъби и красива усмивка е важно да посещавате Вашия зъболекар, който може да открие наченки на някои заболявания, които не могат да се забележат с просто око. Доверете се на нашите специалисти от City Dent за добра устна хигиена и красива бяла усмивка. Можете да запазите директно час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.  

5 начина да накарате усмивката Ви да заблести
Алайнери - невидимите бреки, за една красива усмив...
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!