7 стъпки, на които да се обърне внимание при една дентална профилактика

7 стъпки, на които да се обърне внимание при една дентална профилактика

dentalna-profilaktika-city-dent

По време на един рутинен зъболекарски преглед се обследва общо състояние на устната кухина и се извършва почистване на зъбите. Много често именно този преглед се съчетава с премахването на зъбен камък, за който е добре да се знае, че е препоръчително да се извършва веднъж на 6 месеца. За да може зъбите и венците Ви да са в добра форма и да имате по-малко стоматологични интервенции бъдете постоянни в ежедневната им грижа. За допълнителна информация вижте статията „7 начина да защитите зъбите си". След пристигането Ви в клиниката ще бъдете посрещнати в антрето и регистрирани за часа. Ето нещата, на които денталният специалист ще обърне внимание, приемайки Ви в кабинета.

1. Преглед на Вашата дентална история

Ако това е първото Ви посещение в стоматологичната клиника, денталният специалист ще Ви зададе подробни въпроси относно Вашата медицинска история. На някои места използват дори цели въпросници за попълване на общото здравословно състояние на пациента. Когато посещението не е първо, ще Ви попитат за здравословния статус към момента и има ли значителни промени спрямо последното Ви посещение. Съществена част е зъболекарят да знае за всякакви здравословни проблеми и алергии, които може да имате, за да е сигурен в осъществяването на точното и прецизно лечение индивидуално за Вас.

2. Почистване на зъбите

След като специалистът е обсъдил с Вас медицинската Ви история ще премине към почистването на зъбите Ви. Процедурата ще отнеме около 15-20 мин до 30 мин в зависимост от натупаната плака и зъбен камък над и под линията на венеца. Освен това ще направи задълбочено почистване на всички зъби с конец, за да се премахнат частиците храна, които упорито се държат здраво за зъбите Ви.

3. Полиране на зъбите

Следваща стъпка е зъболекарят да използва полираща машина за зъби, за да им придаде лъскавина и гладък завършек. Не само, че това ще направи зъбите Ви да блестят, но също така ще премахне всички останали остатъци, които преди това са били пропуснати по време на процеса на почистване. Допълнителната полза от полирането на зъбите е, че ги прави по-гладки, което от своя страна затруднява натрупването на плака.

4. Щателна проверка на зъбите

След като зъбите Ви са напълно чисти, е времето, в което специалистът ще направите пълен преглед на устата Ви, за да проучи старателно всички проблемни зони. Ще обърне сериозно внимание върху трудно видимите области, а също така ще потърси места с подуване, рани в устата или зачервяване и накрая ще прегледа пародонталните джобове (горната част на линията на венците и мястото, където тъканта на венците се прикрепя здраво към зъбите Ви).

5. Рентгенови снимки

Последната част от проверката е да се види дали има някакви проблеми под повърхността на устата. Всички проблеми, които не са видими с невъоръжено око, могат да бъдат установени чрез правене на рентгенови снимки на устата. Процедурата е безболезнена. Рентгеновото изображение ще покаже, както корените под линията на венците, така и челюстните Ви кости, като по този начин ще даде на Вашия зъболекар пълна картина на статуса на устната кухина и нейните потребности.

6. Дентална проверка

Проверките, които денталния специалист ще извърши след направените процедури са:

  • подравняване на челюстта: ще изследва външната страна на челюстта Ви и ще провери дали захапката е гладка и подравнена
  • скърцане на зъби: внимателното изследване на зъбите ще определи дали те са напукани или изгладени поради скърцане със зъби или свиване на челюстта. Повече за това прочетете на „Проблемът с пукнатините по зъбите"
  • рак на устната кухина: профилактична проверка на рака на устната кухина чрез опипване зад челюстта и шията Ви, за да се увери, че няма подозрителни признаци и предракови симптоми. По време на регулярния преглед може се диагностицират признаци на рак на устната кухина, което е жизненоважно за неговото успешно лечение. Освен това, добрите специалисти могат да открият отличителни белези, които предвещават влошаване на общото Ви здравословно състояние.


7. 
Съвети на стоматологичния специалист

След като всички процедури се извършат, зъболекарят ще установи напълно текущото състояние на устната Ви кухина. На този етап той може да назначи допълнителна среща, за да започне работа по всички идентифицирани проблемни области. Ако не се нуждаете от спешно лечение, зъболекарят ще Ви посъветва как да се грижите по-добре за зъбите си в домашни условия, за да осигурите дълготрайно добро здраве за устата. Следвайки внимателно съветите му, Вие ще се предпазвате от по-екстремни и скъпоструващи процедури в бъдеще.

Обикновено профилактичните прегледи се извършват веднъж на 6 месеца, но има групи от хора, които се нуждаят от по-честа проверка: пушачи, бременни жени, диабетици, хора със заболяване на венците или със слаба имунна система, склонни към бактериални инфекции.

Общото здравословно състояние на човек се влияе от здравето на зъбите. Ако зъбите и венците Ви са добре, намалявате риска от други болести. Това е така, защото устната кухина е част от целия организъм и когато нещо не е наред с Вашето здраве едното влияе на другото и обратно. Затова редовните стоматологични посещения спомагат за добър здравословен статус на цялото тяло.

Дентална клиника City Dent предлага иновативни и модерни методи на лечение на Вашите зъби и венци. Доверете се на нашите специалисти, като запазите директно час на http://www.zapregled.com/v2/ или се обадите на +359 893 020 920.

Всичко, което трябва да знаете за кариесите - Част...
Защо да посетите зъболекар?
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!