Какви са ефектите на тютюнопушенето върху зъбите?

Какви са ефектите на тютюнопушенето върху зъбите?

Ефектите на тютюнопушенето върху зъбите

В днешно време всеки е наясно за вредите от тютюнопушене върху цялостното здравословно състояние на човека. Често споменаваните последствия върху зъбите се свързват с пожълтяването и потъмняването им и лошия дъх, но това далеч не разкрива всички негативни последици. Представяме Ви 7 неблагоприятни резултата върху Вашите зъби следствие пушенето на цигари.

  • 1.Оцветени зъби, лош дъх, загуба на мирис и вкус: тютюнопушенето ще подпомогнеразвалянето на Вашето обоняние и вкусът по време на консумация няма да е същия като преди. Никотинът и катранът в цигарения дим могат да причинят пожълтяване или оцветяване на зъбите. Миенето на зъбите няколко пъти на ден е един от начините да подобрите външния им вид. Това не само предотвратява оцветяването, но и предпазва от заболяване на венците. За целта ще помогне и избора на паста за зъби, предназначена да се бори със зъбните петна за хората, които пушат. Тези пасти за зъби включват специални съставки, които помагат за подобряване на обезцветяването. 
  • Дори да използвате професионално избелване на зъбите Ви в дентална клиника, резултатите няма да имат продължителен ефект, ако продължите да пушите. Може да се наложи да повтаряте лечението всяка година. Прочетете повече в „5 причини да се доверим на специалистите при избелването на зъби".
  • 2.Отслабена имунна система: следствие тютюнопушенето зависимите от цигарите имат проблем с отслабването на имунната им система. Това води до отслабена защита срещу орални заболявания и по-продължително възстановяване след стоматологични хирургични процедури.
  • Пушачите имат по-висок риск от развитие на т.нар. „сухо гнездо" след изваждане на зъб или отстраняване на мъдрец. Това е изключително болезнено състояние, при което кръвен съсирек не се е образувал успешно за заздравяване на раната, което се предполага, че защитава откритите костни и нервни окончания и предотвратява навлизането на храна в раната. Болката и усложненията също са по-чести за пушачите след друга орална операция в допълнение към отстраняването на мъдрецците. Пушенето също може да намали способността на устата да се лекува, когато възникнат язви или други наранявания на устната кухина. Пушачите също се сблъскват с проблеми, когато се подлагат на лечение на зъбни импланти, тъй като имплантите имат по-малък шанс да се интегрират с челюстта, което води до допълнителен стрес, загуба на пари и време.
  • 3.Заболявания на венците и пародонтоза: пушачите имат два пъти по-голяма вероятност да получат заболяване на венците. Заболяване на венците или пародонтоза може да възникне в резултат на натрупване на плака и зъбен камък по зъбите, което води до подуване на венците и може да причини чувствителност или кървене при четкане.
  • Ако не се лекува, може да причини необратими увреждания под формата на отдръпване на венците или дори загуба на зъби, тъй като бактериална инфекция може да навлезе в тъканта на венците и да разруши подлежащата кост, поддържаща зъбите. Пушенето също може да доведе до заболяване на венците чрез намаляване на притока на кръв към зъбите и околните венци и намаляване на производството на слюнка. Слюнката помага да се отмият бактериите от зъбите, което може да доведе до заболяване на венците. Пушачите са до 5 пъти по-склонни да развият заболяване на венците, отколкото непушачите, а също така и лечението на венците обикновено не е толкова ефективно, поради което отказването от тютюнопушенето е силно препоръчително за предотвратяване на това заболяване.
  • 4.Разпадане и загуба на зъби: тютюнопушенето подпомага натрупването на бактерии, плаки и зъбен камък, което води до кариеси и загуба на зъби. Затова пушачите е необходимо по-често да посещават своя стоматолог за почистване на зъбен камък. Повече за това прочетете в „7 стъпки за предотвратяване натрупването на зъбен камък".
  • 5.Рани и язви в устата: тези често срещани проблеми с оралното здраве са много по-разпространени при пушачите.
  • 6.Отдръпване на венците: пушачите, които развият заболяване на венците, получават отдръпване на венците, което разкрива ръбовете (пределите) на техните корони. Това може да затрудни устната хигиена и да промени естетическия вид на короните.
  • 7.Рак на устната кухина: излагането на вредни химикали, открити в цигарите, пурите и бездимния тютюн, причинява мутации в здравите клетки на устата и гърлото Ви, увеличавайки риска от развитие на рак на устната кухина. Оказва се, че 75% от хората с рак на устната кухина са пушачи. Пушачите са изложени на по -голям риск от развитие на рак на устната кухина, ако те също употребяват повече алкохол. Ранното откриване и диагностика е ключът към възстановяването, така че е изключително важно да посетите Вашия дентален специалист, ако забележите симптоми като язви в устата или на устните, които продължават след 7-10 дни, особено ако не са болезнени, червени или бели петна в устата, подуване вътре в устата.

Изисква се изключителна воля и упоритост в отказването от пушене на цигари. Написани са множество съвети и стратегии по темата. Това, което препоръчваме, е да планирате конкретна дата, на която да спрете тютюнопушенето напълно, да следвате твърдо решението си и да намерите нови интересни занимания в живота Ви, върху които да се фокусирате.

Поговорете с Вашия стоматолог за съвет за поддръжката на здрави зъби и венци и красива усмивка и поискайте съвети относно спирането на цигарите. С подходяща грижа за устната кухина, по-чести дентални прегледи и отказът от употребата на цигари, ще възвърнете красивата си усмивка и здравето на Вашите зъби и венци.

***

Доверете се на нашите специалисти от City Dent за свежа, блестяща и хубава усмивка. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. 

Проблемът с пукнатините по зъбите
Зъбни импланти - митове и реалност
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!