Как да реагирате на инфектиранa устната кухина от пиърсинг?

Как да реагирате на инфектиранa устната кухина от пиърсинг?

инфектиранa устната кухина от пиърсинг

 Въпреки че пиърсингите в зоните в и около устната кухина са популярни, най-вече сред тийнейджърите, трябва да знаем, че могат да предизвикат усложнения. Пиърсингът на устните може да е по-предразположен към инфекция - особено по време на началния етап на заздравяване, поради редовен контакт със слюнка, храна, грим и други бактерии. Възможно е да имате по-голяма вероятност да развиете инфекция, ако имате двоен пиърсинг, като заразата е в състояние да засегне и двете дупки. Ето какво може да се случи и как да се подготвите, ако пиърсингът се инфектира.

Важно е да знаете, че ако пиърсингът е нов, дразненето е нормално. Кожата все още се приспособява към новата дупка в устната кухина или около. През първите две седмици може да изпитате зачервяване, леко подуване, от време на време пулсиращо, лека топлина, бистър или бял секрет. Зачервявания или подувания, които се простират отвъд мястото на пробиване, обаче, могат да бъдат признак на инфекция.

Моментални усложнения

Според направени проучвания може да изпитате болка и подуване в устната кухина, увреждане на венците, да изпитате чувствителност към метали, прекомерно лигавене и възможно увреждане на нервите. Понякога усложненията могат също да включват: кървене, запушване на дихателните пътища, обрасла тъкан около пиърсинга и инфектиране.

Признаците на инфекция включват втрисане, треска и червен обрив около пиърсинга. Обикновено се лекува амбулаторно. Инфектираният пиърсинг обичайно не изисква отстраняване на самото бижу, в противен случай има голяма вероятност направената дупка за поставянето му да се затвори.

Много е важно да осведомите за случая, както Вашия дентален специалист, така също и личния Ви лекар, особено, ако инфекцията се е разпространила извън устната кухина. Още повече, Вашият лекар познава общото Ви здравословно състояние и може да определи начинът на протичане на лечение, дали имате нужда от прием на антибиотици и какви или дали има някакви други притеснения относно състоянието Ви.

Дългосрочни усложнения

Стоматологичните проблеми могат да се развият с течение на времето, включително счупване и износване на зъбите, повишено слюноотделяне, рецесия на венците и травми. Възможни са и проблеми с говора. Тези нежелани реакции ще изискват стоматологично лечение.

След като сте направили орален пиърсинг е необходимо да насрочите редовни прегледи при Вашия дентален специалист, който да проверява редовно състоянието на устната кухина. Доверете се на нашите специалисти от City Dent като да запазите директно час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на директната линия: +359 893 020 920.

Трябва да имате предвид, че при проблем с пиърсинга, след оздравяване може да се наложи да смените видът и металът, от който е направено бижуто или напълно да премахнете, за да не се предизвика повторна инфекция и последващо лечение.

Представяме Ви 5 начина за поддръжка на пиърсинг, особено при инфектирано състояние:

  • 1.Не си играйте с бижуто и не го махайте

Усукването или докосването на бижутата може да увеличи отока и дразненето. Той може също да внесе нови бактерии в пиърсинга. Единственият път, когато трябва да го докоснете, е по време на почистването. Премахването на бижуто може да предизвика допълнително дразнене и затваряне на дупката, което да да позволи на инфекцията да се разпространи извън мястото на пробиване.

  • 2.Почиствайте бижуто и мястото около него по 2-3 пъти на ден

Редовното почистване е най-добрият начин да премахнете бактериите и да предотвратите по-нататъшно дразнене и заразяване. Трябва да почиствате два до три пъти на ден с физиологичен разтвор. За да почистите пиърсинга намокрете кърпа или здрава хартиена кърпа с физиологичен разтвор. Не използвайте кърпички, тънки кърпи, памучни тампони, тъй като влакната им могат да се захванат в бижуто и да предизвикат още повече дразнене. Почистете външната и вътрешната страна на мястото, където е поставен пиърсинга. Повторете този процес толкова пъти, колкото е необходимо, като трябва да имате предвид, че не трябва да остава коричка. Не търкайте, тъй като това ще предизвика дразнене.

  • 3.Направете топъл компрес, когато симптомите на инфектиране са външни

Прилагането на топъл компрес от външната страна на пиърсинга може да помогне за намаляване на дразненето, намаляване на отока и облекчаване на болката. Можете да направите компрес, като затоплите влажна кърпа в микровълновата за около 30 секунди. След това поставете върху засегнатата област за 20 минути наведнъж или два пъти през деня. Повтаряйте този процес всеки ден за определено време, докато неприятните симптоми не отминат.

  • 4.Направете студен компрес, когато симптомите на инфектирани са вътрешни

Студените компреси могат да помогнат за намаляване на болката и подуването от вътрешната страна на устната кухина или бузата. Може да смучете лед, особено през първите два дни от заздравяването. За да използвате студен компрес увийте тънка кърпа или хартиена кърпа около замразената опаковка, като поставите внимателно върху засегнатата област за 5 минути наведнъж. Повтаряйте по два пъти дневно.

  • 5.Внимавайте какво ядете докато се излекувате напълно

Това, което ядете, има значение, особено когато имате рана - в случая, заразен пиърсинг в устата си. Съсредоточете се върху храни, които са меки и е малко вероятно да се захванат за бижуто Ви. Пийте основно вода.

Имайте предвид, че чушките, чили на прах и други подправки могат да причинят допълнителна болка и дразнене. Алкохолът може да действа като разредител на кръвта, както и да увреди клетките на кожата около пиърсинга. Това може да удължи времето за заздравяване и да увеличи риска от усложнения. Кафето може да има и разреждащи кръвта ефекти. Ако не искате да направите временно прекъсване, намалете обичайния прием, докато инфекцията не изчезне.

Необходима е качествена хигиена на устната кухина, още повече с наличието на бижута. Трябва да внимавате с какво се храните и дали това няма да причини навлизането на бактерии и инфектирането на пиърсинга.

Доверете се на нашите специалисти от City Dent за добра устна хигиена и красива бяла усмивка. Можете да запазите директно час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.

Как да накараме децата да мият зъбите си?
Проблемът с пукнатините по зъбите
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!